Utrolig avslutning på VM i Falun
Petter og Therese ble VMs konge og dronning i tidenes norske VM-innsats. Her er en liten oppsummering!
Fasiten etter 11 dager i Falun ble 11 gull, 4 sølv og 5 bronse til Norge som i særklasse var beste nasjon. Og da vi innledet VM-uken med å skrive Fantastisk start på VM i Falun – hva skal man da si om avslutningen? For maken til drama som utspant seg på den blytunge femmila på VMs avslutningsdag, skal man lete lenge etter. Og hvilken oppvisning Therese Johaug hadde dagen før på tremila!
Men mens Therese avgjorde tidlig på ren nytelse, teknikk og «kjørestyrke», dro fra hele feltet allerede etter noen kilometer og så seg aldri tilbake, så ventet som vanlig Petter til noen hundre meter og bare sekunder gjenstod av blodslitet som varte i 2 timer og 26 minutter. Og mens det var gode forhold og fine spor på lørdag, så var forholdene elendige på søndag, med spor så løse og dårlige at langrennsjef Åge Skinstad ga klart uttrykk for hva han mente underveis.
Topptrente langrennsatleter så tidvis ut som mosjonister som hadde åpnet litt for hardt, der de slo om til regelrett å gå på utsiden av sporene i de bratteste bakkene. Men skinnet bedrar! For dette var trolig en av de aller tøffeste femmilene på svært lenge.
– Det var veldig løse forhold og ikke et føre som favoriserte meg, men jeg følte meg lett og sterk i motbakkene, sa VM-kongen Petter Northug selv etterpå. Selv om det flere ganger så ut som han var i ferd med å slippe den temmelig store tetgruppen. Men skinnet bedro, igjen.
– Jeg klarer ikke å tyde kroppsspråket til Petter, var det en som sa underveis. Og han er ikke alene. Men kroppsspråket inn i den siste sprintbakken med under en kilometer igjen, var ikke til å ta feil av! Da luktet Kobraen fra Mosvika ferten av gull og blod igjen, og da er han ustoppelig!
Det skjer bare noe i hodet til Northug når målstreken nærmer seg, og med et taktomslag og en frekkhet som ingen andre i langrennsverdenen, spratt han forbi svenskenes superhelt Johan Olsson (som såvidt berget en populær bronse) inn i den siste lille bakken. Og for første gang i dette VM så vi at det faktisk var mulig å spurte forbi på det relativt korte oppløpet – ikke bare én mann, men to stykker! Og Petter gjorde det selvsagt med sin helt særegne signatur, ved å stake seg mellom Vylegzhanin (som ble så stresset at han vinglet fra side til side og misset bronsen også) og veteranen Lukas Bauer (som trolig gjorde en genistrek da han som den eneste av den store tetklyngen ventet med å bytte ski siste gang til den siste runden med bare 5 km igjen, som dro knallhardt helt fra toppen av Mördarbakken og nesten vant en spurt for første gang – men som vant sølvet til slutt)
Det skjer gjerne noe Med Therese Johaug også når tremila står på agendaen. Det var på denne distansen hun helt overraskende slo gjennom med en sensasjonell VM-bronse som 17-åring og de fleste husker vel jubelscenene etter sin første store triumf, tremila i Kollen-VM i 2011.
– Det var helt rått. Jeg hadde en kjempegod form og veldig gode ski. (…) Du merker det jo spesielt på sisterunden når du går der og kjenner liksom bare publikumssuset og du får flagget i handa og ser opp og bare ser et sånt folkehav. Det er en idrettsdrøm som går i oppfyllelse! sa en overlykkelig Therese Johaug i seiersintervjuet etterpå.
Petter og Therese ble dermed ubestridt VM-konge og VM-dronning, med hhv 4 og 3 gull, hvorav 2 og 1 kom i stafetter. Men det var mange andre som imponerte og gledet også i dette VM, både av nordmenn og utlendinger. De norske stafettdebutantene på herresiden, både på distanse og sprint, leverte alle varene.
Alle innfridde i damestafettene også, og Falla og Flugstad Østberg viste sogar at Norge kan ta gull selv uten Bjørgen. Og hennes gull på sprinten er selvsagt ikke glemt, ei heller bronsene til Falla eller Vigen Hattestad. For ikke å snakke om bronsen til debutanten Anders Gløersen på 15 km fri og ikke minst Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitt store øyeblikk og herlige come-back etter et vanskelig år med sølv på skiathlon.
Vi tar også med supersvenskene Kalla og Olsson som fikk sine fortjente gullmedaljer og reddet mye for arrangørlandet. Begge to fremstår dessuten som fantastiske ambassadører for langrennssporten og for Sverige med en ydmykhet og sympatisk adferd som er et eksempel til etterfølgelse.
– Jag er jätteglad og stolt over det jag har gjort. Utroligt nögd, sa Kalla etter å ha tatt fire medaljer i mesterskapet på hjemmebane, en mer enn selv Therese Johaug og Marit Bjørgen fikk.
Sympatisk virker også Alex Harvey, et friskt pust fra Canada som igjen var med å sette farge på VM, slik han gjorde da han lurte nettopp Hattestad, Northug og Norge for gullet i sprintstafetten på hjemmebane i Oslo i 2011, sammen med Darren Kershaw. Denne gangen kom Harvey mellom de to norske sprintmedaljørene og ingen har vel gått et oppløp så mye fortere enn Northug som det Harvey gjorde i sprintfinalen. Hadde det oppløpet vært 10 meter lenger, ville det blitt en ny canadisk VM-bombe, men Harvey var like blid for sølvet etterpå. Og han var med i medaljekampen også på den avsluttende femmilen.
Så det er bra at det også er andre nasjoner som setter farge på VM. Som Frankrike og USA gjorde. Mens Russland skuffet litt, gullet i skiathlon ved Vylegzhanin til tross, for øvrig meget fortjent etter mange nesten-seire for russeren i tidligere mesterskap. Mens Tyskland og ikke minst Finland forhåpentligvis kommer langt sterkere tilbake om ikke lenge. For selv om vi elsker å se norske jubelscener, så er det nesten enda artigere når Norge ikke vinner hver gang. Når det er knallhard kamp om medaljene. Vi er blitt litt bortskjemte.
Til slutt må vi selvsagt også nevne sølv og bronse til kombinertgutta på stafettene – og sist, men ikke minst – hoppernes fantastiske innsats i dette VM med medalje i alle konkurranser. Det var en skikkelig positiv overraskelse! Og den gleden de fire gutta på det norske hopplaget viste etter lørdagens laggull, det første på 22 år, det overgår det meste av idrettsglede. Et vakkert øyeblikk.
Takk til alle sammen – og til Falun – for et uforglemmelig VM. Her er noen flere fine øyeblikk:
Bilder: Sportsmanden / Frode Monsen
Se alle reportasjer fra VM i Falun HER.
Se også alumet VM Falun 2015 på vår facebookside og følg Sportsmanden på Facebook for løpende oppdateringer, notiser og bilder.
Sportsmanden.no