Overrasket vinner visste ikke at han ledet UltraBirken en mil før mål
«Gjørmebonanza» og veldig tøffe forhold over fjellet i UltraBirken og Fjellmaraton
Om det var gjørmete og tøffe forhold i det 20.Birkebeinerløpet, var forholdene enda mer ekstreme for de som valgte en av de nyere fjelløpene i Birken; UltraBirken på 61km eller Birken Fjellmaraton på «bare» 42 km.
UltraBirken er gjerne blitt vunnet av etablerte ultraløpere, men i år var det den relativt ukjente Bodøværingen Espen Waage Skjeflo som temmelig overraskende, både for seg selv og for andre, gikk helt til topps.
-Gitt det sterke startfeltet var jeg veldig overrasket over å vinne. Jeg har aldri hatt gleden av å passere målstreken først i en konkurranse! Faktisk visste jeg ikke at jeg ledet før det var 10-12 km igjen, forteller vinneren selv til Sportsmanden.
Vi synes jo det er ekstra artig at det nettopp var Skjeflo som vant, siden han også er medlem i Team Sportsmanden. Det ble han imidlertid etter at han allerede var påmeldt UltraBirken, og nordlendingenn representrerte den lokale løpegruppen Bodø Bauta i UltraBirken.
Seieren kom ikke helt uten dramatikk. Noen løp også feil tidlig i løpet.
-Helt i starten av løpet mener jeg å ha sett en gruppe som sprang fort fra oss i starten, så jeg trodde kanskje jeg lå på en 5. plass, sier den blide vinneren.
Først da Skjeflo ble innhentet av Vegard Øie med omlag 12 km igjen, fikk han beskjed om at han ledet! Det ga også nye krefter, og Skjeflo rykket fra Øie igjen og vant til slutt med 1 minutt og 15 sekunder, en svært liten seiersmargin i et så langt løp.
Vinnertiden var meget gode 4.42.39.
-Utrolig sterkt! Det er nesten like fort som John Henry Strupstad vant på i fjor (4.41.23) og da var forholdene mye bedre, foralte en imponert Olger Pedersen, ihuga UltraBirken-enstusiast som ble nummer 6 på 5.00.20, i garderoben etterpå.
-Blod, gjørme og mestring i godt lag. Årets UltraBirken var fantastisk. Elsker det løpet! Elsker det!! skrev han selv på Instagram med hashtaggen #gjørmebonanza!
For gjørmete og sølete, det var det. I tillegg til ganske kraftig vind i høyfjellet.
– Det var veldig dårlig sikt på fjellet og ikke lett å løpe rett hele tiden. Jeg lette selv etter riktig nedfart fra Nevelfjellet spesielt, der var det mye vind og nesten umulig å se de der hvite VW-vimplene, sa Skjeflo.Den siste pallplassen gikk i år som i fjor til rutinerte Eirik Johannessen, mens Atle Smenes og Terje Sandness også kom i mål på under 5 timer.
-Det hardeste jeg har vært med på!
En annen som slet seg gjennom sin tøffeste konkurranse noensinne, var Oppegård IL sin unge langrennsløper Sebastian Endestad. Han har deltatt i UltraBirken de siste årene og tar det som god trening til vintersesongen, ikke minst mentalt!
-Dette er nok det hardeste og verste jeg har vært med på i idrettssammenheng. Jeg vet ikke om jeg noengang har hatt det så vondt som jeg hadde i dag. Det blir forhåpentligvis lett å motivere seg for en 10km på ski etter dette, forteller 18-åringen til Østlandets Blad.
-Jeg er kjempefornøyd. Det var løypepers med 40 minutter til tross for at vi jeg falt etter 20km og slet med kramper de siste 4 milene etter det, fortalte Sebastian selv til Sportsmanden i Håkons Hall etter endt dyst.
Sebastian er også med i en rekke lokale løp, oftest blant de fremste både i Follotrimmen og i Oppegårdmila.
Endrestad ble nummer 14 totalt og vant klasse 16-20 år i UltraBirken på 5.39.33.
Henriette Brynthe raskeste ultrakvinne
Henriette Brynthe vant kvinnenes UltraBirken på 5.43.12, med Line Mari Langseth (6.09.56) og Gro Siljan Hjukse (6.14.15) på de andre pallplassene.
-Det var vått og tåkete, men det var gøy, lell! Det var verdt det! fortalte en ultraløper som vi passerte underveis i vårt eget Birkebeinerløp. En ganske betegnende uttalelse. For selv om dette var et blodslit, hørte vi bare positive ord fra blide løpere etterpå.
Bråbestemte seg for Fjellmaraton – ble toer
Birken Fjellmaraton ble arrangert for andre gang, med start kl 08.00 fra Sjusjøen Langrennsarena, en halv time etter at ultrabirkerne satt avgårde fra samme sted, i et svært så ufyselig vær. Tåke, vind, regn og særdeles våte traséer møtte deltakerne og som UltraBirken ble Fjellmaraton et skikkelig sliteløp.
En som bråbestemte seg for å delta to dager før løpet, var Team Sportsmandens nyinnmelding, Pål Oraug fra Sarpsborg. Og han anget ikke, selv om dette ble en ordentlig manndomsprøve.
-Vi hadde gjørme til langt over knærne flere steder og løp på stier som var blitt til elver. Men det var gøy!, fortalte en strålende blid sarping til Sportsmanden etterpå, der vi selv hang utslitt over gjerdet etter vårt eget Birkebeinerløp, mens Oraug allerede var nydusjet og strålende blid etter debuten både for Team Sportsmanden og i Fjellmaraton.
Det var imidlertid beinhard kamp om andreplassen, med Knut Ødegaard fra Bratsberg IL bare 2 sekunder bak i mål!
-Han tok innpå på slutten, men jeg klarte akkurat å holde unna, smilte Oraug, som løp ekstrem-maratonet på kjempegode 2.58.04.
Kun vinneren Gjermund Nordskar fra TrønderEnergi BIL / Team Dropracks var foran på 2.54.24.
Ung langrennsløper til topps i kvinnenes Fjellmaraton
Som i Birkebeinerløpet var det en lovende langrennsløper som var raskeste kvinne. Maria Strøm Nakstad vant på gode 3.27.18, foran Hanna Breivold, Ina Høiland og Hilde Hoff Nordskar.
-Jeg er veldig fornøyd med dagens løp. Det er litt overraskende at det gikk så bra. Jeg fikk en fjerdeplass totalt, og det er noe av det bedre jeg har gjort, fortale sistnevnte til Birken.no etter målgang.
Petter Skinstad med sin tredje seier i HalvBirken
Dagen startet imidlertid med det 12km lange HalvBirken, som blir mer og mer populært, det også. Langrennsløper Petter Soleng Skinstad tok her sin tredje seier med tiden 41.37, men var bare 8 sekunder foran Eirik Bergane Aabrekk, med Kasper Herland på den siste pallplassen.
-Det er det største løpet jeg flyg hvert år, så jeg synes det er moro, fortalte vinneren til Birken.no.
Som sterk langrennsløper i en årrekke med gode løpsegenskaper, hadde det vært spennende å sett hva Petter hadde klart i hovedløpet Birkebeinerløpet også.
Vi merker oss også at pappa Åge tok 21.plass totalt og vant klasse M50.
Mellomdistansetalent til topps
I kvinnenes HalvBirken gikk det 17-årige løpstalentet Karoline Skauen fra Sarpsborg IL til topps med knallsterke 44.18. Jenta som vanligvis løper 800meter på bane, hadde bare 8 menn foran seg i mål i det krevende terrengløpet over 12 km. Ingeborg Kristine Lind og Marit Østvang tok de andre pallplassene.
Se også hovedreportasjen fra selve Birkebeinerløpet:
Flere ultra-glimt
Topp 50 UltraBirken
(samlet for menn og kvinner, arrangøren har ikke egen totalliste per kjønn, kun klassevis resultater, som finnes ved søk her)
Topp 50 Birken Fjellmaraton
Topp 50 HalvBirken
Sportsmanden.no