InternasjonaltPremiumTerrengløpUltraløp

Imponerte i Storbritannias mest brutale løp

–70-80 prosent sitter i hodet! Leif Abrahamsen etter sterk niendeplass i 410 km langt ultraterrengløp

52-år gamle Leif Abrahamsen fra Oppegård er ikke helt som vanlige mosjonister. Forrige helg deltok han i det beryktede ultraløpet The Spine Race i Storbritannia, ett av verdens tøffeste løp.

Løpet går langs «The Pennine Way» – en av de hardeste og den aller mest ikoniske av de mange turistrutene i Storbritannia. Non-stop ultraløpet er på hele 268 miles eller 431 kilometer, gjennom vakkert, men krevende terreng og ispedd hele 13.000 høydemeter.

Starten er i Derbyshire i Nord-England, med mål i den lille landsbyen Kirk Yetholm i det skotske høylandet.

«Forbered deg til den største utfordringen i ditt liv», står det på løpets hjemmeside. Det er trolig ingen overdrivelse. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Leif Abrahamsen vet imidlertid bedre enn de fleste hva dette løpet går ut på. Han har nemlig deltatt to ganger tidligere. Første gang i 2016 under ekstremt tøffe værforhold med masse snø. Leif fullførte etter 160 timer – nesten 7 døgn – til 10. plass da bare 20 klarte å fullføre løpet. To år senere stilte han stil start igjen, men for en sjelden gang måtte han bryte underveis. Kun en annen nordmann, Thomas Øderud fra Kristiansand Løpeklubb har fullført løpet, som nummer 16 i 2018.

Leif Abrahamsen kommer inn til sjekkpunkt 4 i Alston etter 289 kilometer.
(Foto: Montane Spine Race)

Les om løpet i 2016 her: Utrolig bragd av Leif Abrahamsen

Årets løp gikk enda bedre enn i debuten for Leif Abrahamsen, som kom i mål etter 108 timer og 19 minutter, til en kruttsterk 9.plass.

Vi lurte på hva som var det verste under alle disse timene i krevende fjellterreng.

–I år gikk løpet faktisk lettere enn forventet og det var langt mellom nedturene. Når kroppen fungerer og fremdriften er god, så er det også mye lettere å holde motivasjon og humør oppe. Men noen nedturer blir det jo. Den verste perioden var vel på den tredje natten, da det var vind, regn og tykk tåke i fjellet. Da hadde jeg en periode på noen timer der jeg merket godt søvnmangel og fremdriften var dårlig, forteller Leif. 

The Spine Race måtte i år kortes ned med 2 mil etter at et uvær hadde gjort dette strekket nærmest uframkommelig. Men løpet målte likevel hele 410 kilometer. Et så langt løp krever ikke bare kondisjon og seighet, det krever minst like mye mental styrke. Hva er viktigst? 

–Jeg vil vel gå så langt som å si at 70-80 prosent sitter i hodet og erfaringer. Det blir vondt og det blir downperioder, men så lenge man vet at de kommer, så kan man takle dem med riktig tankesett. For man vet at det går opp igjen, forklarer Abrahamsen, og tilføyer: 

–Fysisk må man jo være noenlunde trent, og for å hevde seg må man ha lagt ned noen timer med trening. 

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

–God treningsøkt mot Barkley Marathons

Leif Abrahamsen er fra Oppegård og er bosatt i Ski med forloveden Anita Kråkmo, ultraløper hun også. De siste årene har det gått mye tid til husbygging, men Leif forteller at han har fått trent godt frem mot løpet. Og det kan jammen trengs.

For tro det eller ei, men en enda tøffere utfordring venter Leif når han som første nordmann senere i år skal delta i det sagnomsuste løpet Barkley Marathons.

Med sine 100 miles er dette et mye kortere løp enn The Spine Race, men med en ekstremt tøff løype som skal løpes i fem runder, er det utrolig nok bare 15 løpere som har klart å fullføre løpet siden det ble arrangert for første gang i 1986! Kun 40 deltakere får lov til å stille til start, og Leif fra Oppegård er altså en av dem som er kvalifisert. 

Løypen gikk i variert og fin natur, gjennom skogsområder, passering av elver (forsidebildet) og i flott høyfjellsterreng. Leif beskrev også løpet som en god treningsøkt mot Barkley Marathons!
(Foto: Montane Spine Race)


Hva er det som driver deg til å være med på slikt? 

–Det enkle svaret på hvorfor jeg driver med dette er fordi jeg er for lat til å løpe fort, svarer Leif Abrahamsen med et smil og mest på fleip. Men fakta er også at Leif har mange resultater på nedre del av resultatlistene i Follotrimmen, så noen racer er han absolutt ikke.  

–Men det er nok litt mer komplisert enn det. Jeg elsker den fysiske og psykiske kampen med meg selv i endeløse timer og jeg har erfart at når løpene begynner å gå utover et par døgn, så presterer jeg bedre enn mange av konkurrentene og da motiveres man jo av å plukke plasseringer. Men hovedsaken er at ved å delta i slike utfordringer og overvinne dem både mentalt og fysisk så blir dagligdagse «problemer» i jobb og hverdag bagatellmessige utfordringer som lett kan løses, avslutter Oppegårds og trolig hele Norges seigeste løper.

The Spine race sin hjemmeside



Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -