10 internasjonale maraton med trøkk!!!
I dag går New York City Marathon av stabelen med hele 482 nordmenn på startstreken. En av dem Norges bestemann fra Stockholm Marathon i år, Christian Odgaard, som tidligere har satt opp denne listen over sine 10 internasjonale favorittløp på den klassiske distansen. Det er kanskje ikke så veldig overraskende at NYCM troner aller øverst på rankinglisten, som kan leses i sin helhet her.
– Av Christian Odgaard –
Menn elsker visstnok lister – både å lage selv samt lese andres. Selv har jeg hatt en liste-fetisj fra barnsbena av. Fotballspillere, beste sang og album gjennom tidene, de hotteste jentene på skolen – det meste har på et eller annet tidspunkt blitt rangert på sirlig vis!!
Siden jeg som debutant i New York Marathon 2004 faktisk over natten ble bitt av løpsbasillen, har jeg brukt mye ledig tid og ressurser på å reise verden rundt og løpe hel- og halvmaraton. På bakgrunn av både gode og dårlige erfaringer i denne perioden har jeg i ren og skjær barnlig iver snekret sammen en rangering over de 10 beste maratonenløpene der ute!
De ulike kriteriene har jeg gitt en score fra 1-6 (6 er toppscore). Uansett er eksempelvis raskhet og severdig løype vektet ulikt så det går ikke an bare å regne ut en snittkarakter per løp. Raskhet er ikke et veldig viktig kriterie for meg mens severdig løype, bra publikum og en god organisering i bunn betyr svært mye. Dessuten er det også en abstrakt x-faktor til stede som gjør at eksempelvis Firenze prefereres fremfor London til tross for lavere score på majoriteten av kriteriene.
Subjektivt og kanskje en smule narsissistisk det hele? Ja så absolutt, men hey – dette er mitt innlegg!! Men forhåpentligvis også litt til nytte for noen, majoriteten av egne maraton har jeg ihvertfall selv valgt på bakgrunn av anbefalinger fra nettopp andre løpere. Og som så mange forfattere litt småklamt og lite troverdig sier: “Dersom dette skrivet bare kan hjelpe en eneste person der ute, driter jeg i både kritikere, salgstall og alt annet”…hehe! Tittelen på hele innlegget er forøvrig helt riktig stjålet fra Lars Monsen, en av mine norske idoler som virkelig setter pris på en god tur. Og på mange måter er jo turen og det sosiale minst like viktig som selve løpet når man velger seg ut sitt neste maraton!
La oss kjøre i gang – på ferden mot det ultimate maratonet denne kloden har å by på begynner jeg med plass nr. 10:
Plass nr. 10: Barcelona Marathon (mars mnd.)
Severdig løype: 5/6
Raskhet: 4/6
Publikum: 4/6
Organisering: 5/6
BAR-CE-LONA – bare smak på navnet! Man skal være en rimelig kjip grinebiter for ikke å kjenne gode vibber skylle innover seg i store monn bare ved å høre dette bynavnet. Lukker man øynene og spisser ørene er det nesten så man allerede hører kastanjettene klapre i det fjerne! Her snakker vi virkelig om det amerikanerne kaller et “destination marathon.” I motsetning til f.eks Amsterdam maraton løper man her et hardcore bymaraton. Fotball-interessen behøver ikke være skyhøy for å synes det er stas å passere legendariske Camp Nou etter 6 km. Eller hva med å løpe forbi Antoni Gaudi’s karakteristiske La Pedrera -bygning, den verdenskjente kirken Sagrada Familia, skyskraperen Plaça de les Glòries Catalanes og senere gjennom Arc de Triomf? Løypen er relativt rask bortsett fra en seig, slak motbakke de 2,5 siste km. Tøft for hodet med den kneika så sent i løpet…. Etter målgang vanker det som vanlig i spanske løp maaaasse digg frukt og gratis massasje utført av blide señoritas! Det er GODT å være løper i Barcelona 🙂
Plass nr. 9: London Marathon (april mnd.)
Severdig løype: 5/6
Raskhet: 6/6
Publikum: 5/6
Organisering: 5/6
London er for meg et litt overvudert maraton. Misforstå meg rett – det er absolutt heftig, men i motsetning til mange andre løpere og magasiner holder jeg det et stykke unna topp 3 på min rangering. Til tross for at det scorer høyt på alle mine kriterier er det noe litt uforklarelig som gjør at den ikke kommer høyere opp. Kanskje er det relatert til følelsen av at charity og karnevalsstemning er viktigere enn å prioritere løpere i London (det går ikke engang an for utlendinger å kvalifisere seg til løpet – man må booke gjennom byrå, charity-organisasjoner eller delta i et lotteri med svært dårlige odds….). Men så til alt det positive: Fra starten i Greenwich (litt utenfor byen – man busses ut) serveres man først en laaang deilig nedoverbakke såvidt godkjent av de høye herrer i IAAF/AIMS (takk for deeeet!) før landmerkene kommer som perler på en snor: Cutty Sark, Tower Bridge, skyskraperne i finansområdet Canary Wharf, Big Ben og til slutt målgang utenfor ærverdige Buckingham Palace! Dessuten har man blikkontakt med gigantiske “London Eye” under deler av løpet. Og løypen er rask – sinnsykt rask! Paula Radcliffe satt i 2003 verdensrekord på maraton for kvinner i nettopp London med tiden 02:15:25, og den rekorden står den dag i dag. Personlig var det i London jeg bikket under 2:45 for første gang, og enhver samler av maraton må selvsagt ha med seg dette løpet!
Plass nr. 8: Reykjavik Marathon (august mnd.)
Severdig løype: 5/6
Raskhet: 4/6
Publikum: 3/6
Organisering: 5/6
Dette må være verdens triveligste hovedstadsmaraton med bare ca 900 deltakere på hel- og 2100 løpere på halvmaraton! Fantastisk natur og masse SJARM er det som kjennetegner dette løpet. Dessuten har Reykjavik som by noe magisk ved seg. Når jeg forteller “sivilie”, dvs. “ikke-løpere,” at jeg eksempelvis skal løpe i Stockholm eller Frankfurt vekker det ofte liten eller ingen reaksjon. Når jeg derimot nevner Reykjavik marathon, er det akkurat som om noe skjer med mottaker. Reykjavik åpner dessuten opp for en dimensjon man ikke finner i monsterløp som f.eks Berlin og Chicago – nemlig duellene løper mot løper og kampen for en god plassering enten totalt eller innenfor egen klassse! Forøvrig er Reykjavik et utrolig internasjonalt løp – bare 1 islending kom seg inn blant topp 15 på maraton i 2013-utgaven.
Fyldig løpsrapport fra nettopp årets Reykjavik Marathon finner man forøvrig her:
Reykjavik Marathon – på røvertokt til Sagaøya!
Du kan også lese rapport fra Reykavik Marathon 2012 på SportsBloggen.
Plass nr. 7: Firenze Marathon (november mnd.)
Severdig løype: 6/6
Raskhet: 6/6
Publikum: 4/6
Organisering: 3/6
Firenze marathon er noe av det vakreste jeg kan tenke meg!!! Løpet går gjennom indrefileten av nydelige Firenze, der masse spennende bygninger omkranser hele løypen. Maratonet er spesielt en “treat” for historie -, kultur- og arkitekturinteresserte – bare tanken på å løpe i da Vinci’s og Michelangelo’s fotspor får ihvertfall undertegnede oppspilt!! Det er også en svært rask løype med gode muligheter for å sette pers – særlig fordi temperaturen ofte siste helgen i november er ganske så ideell. Noen vil kanskje klage på at det er en del brostein i traseen – personlig syns jeg ikke det var trøblete i det hele tatt. Selv elsker jeg forøvrig Hollywood- filmen “Hannibal” som i stor grad utspiller seg i nettopp Firenze. Dette er en fantastisk thriller med masse intense scener fra Firenze’s vakre bykjerne og som derfor funker bra å se som en alternativ oppladning før løpet! Under maratonet er det da nesten så man flere ganger føler Hannibal Lector legge sin bestemte hånd på skulderen sin mens man løper i Firenze’s karakteristiske trange gater…!
Dessverre er jeg allikevel nødt til å gi Firenze trekk for organiseringen. Mye surr rundt corral-systemet og språkproblemer (italienere er ikke alltid så gode i engelsk!) medførte at jeg og andre løpere på et ok nivå måtte stille oss bak masse dårligere løpere rett før start…Utrolig kjipt å starte et stykke bak når man går for sub 2:40 (som jeg gjorde da). Det virker dog fra andre “reviews” som om løpet har bedret seg organisasjonsmessig de siste årene, så da fremstår maratonet i såfall bare enda mer appellerende nå 🙂
Plass nr. 6: Chicago Marathon (oktober mnd.)
Severdig løype: 4/6
Raskhet: 6/6
Publikum: 5/6
Organisering: 6/6
Al Capone, Hugh Hefner, Barack Obama og selvsagt Mr. T –mye blandet drops av celebriteter med “The Windy City” som fødeby! Versus Boston og ikke minst New York er Chicago marathon virkelig en amerikansk lekkerbisken for lommeboken. Man får så utrolig mye mer hotell for pengene der enn i øvrig nevnte byer. Innlosjerer du deg i tillegg i Chicago’s mest sentrale bydel, The Loop, er du dessuten i behagelig gangavstand både til start og mål i Grant Park. Utrolig digg å slippe å bli busset langt ut av byen grytidlig om morgenen (som i klassikerne Boston, London og New York). Og ikke nok med det! På toppen av alt dette får du en EKSTREMT rask løype for penga! Faktisk blir Chicago ofte omtalt som Nord- Amerikas raskeste maraton (dog vindutsatt til tider). Hele fire verdensrekorder på maraton har blitt satt der opp gjennom historien. Man løper innom hele 29 bydeler og flere ganger over de karakteristiske broene som binder byen sammen på tvers av elvene inne i sentrum. Høydepunktene langs løypen er selvsagt den intense stemningen når man løper inn i hjertet av The Loop de første 5km, synet av mektige Willis (tidligere Sears) Tower underveis, karakteristiske China Town etter 35 km samt den staselige målgangen på Columbus Drive.
Og for de som ikke vet det – verdens beste mjød kommer fra Goose Island Brewery (GIB) – lokalisert i nettopp Chicago. I det man passerer mållinjen i Grant Park slår de formelig pinten med de edle dråpene fra GIB i hånden på deg! Er du ikke allerede mo i knærne blir du det der og da!! Organiseringen er også plettfri. Alt i alt er Chicago for meg på mange måter USA sitt svar på Berlin – perfekt på absolutt alle punkter bortsett fra at løypen, som i Berlin, ikke er den aller mest spennende.
Plass nr. 5: Paris Marathon (april mnd.)
Severdig løype: 6/6
Raskhet: 5/6
Publikum: 5/6
Organisering: 5/6
Etter en lang kald vinter i Norge må vår i Paris være noe av det deiligste og mest kjærkomne på denne jord! Dessuten er selve ruten i Paris marathon kanskje verdens mest severdige. Starten går ved Triumfbuen på Champs Elysees. Deretter løper man ned til Place de la Concorde, forbi Louvre, gjennom Place de la Bastille, ut til landlige Château de Vincennes, langs Seinen (UNESCO’s verdensarv) frem til Notre-Dame, ned i tunnelen der Princess Diana tragisk døde, forbi Eiffeltårnet og deretter tennisanlegget brukt i Roland Garros før man springer inn i naturskjønne Bois de Bologne. Avslutningen finner sted på Avenue Foch der Triumfbuen atter en gang ruver, denne gangen bak målseilet! Det aller største høydepunktet i maratonet må forøvrig være serveringen av rødvin og ost etter 35 km. Utrolig show for de av løperne som ikke er altfor seriøse 🙂 I Paris murrer forøvrig også noen over brosteinen, men heller ikke her opplevde ihvertfall jeg det som et problem.
(Du kan også lese redaktørens rapport Vakkert i Paris Marathon fra SportsBloggen)
Plass nr. 4: Boston Marathon (april mnd.)
Severdig løype: 5/6
Raskhet: 4/6
Publikum: 6/6
Organisering: 6/6
Boston er verdens eldste årlige avholdte maraton (startet i 1897) og en av de nå seks store (World Majors) i verden. Løpet er på mange måter amerikanernes «Birkebeiner» – det er aldersbestemte tidskrav for å kvalifisere seg. Det å være en «Boston Qualifier» er stort i USA, og det gjenspeiler seg virkelig i stemningen i og rundt løpet! Det er et utrolig liv langs løypa som starter i lille Hopkinton, og ender i sentrum av Boston. Jeg opplevde det til tider som å løpe i en heftig støytunnel – spesielt siste km (Boylston Street). Maratonet arrangeres alltid den tredje mandagen(!) i april på Patriot’s Day. Logistikken er sømløs – både expo, målgang og bussingen ut til start foregår i et meget konsentrert område av Boston kalt Copley Square. Det er derfor svært behagelig å bo akkurat der – men markedskreftene rår og hotellprisene er brutale så viktig å være tidlig ute med hotellbestillingen (gjerne et år i forveien)! Og Boston er USA’s sports-hovedstad: en tur i TD Garden for å se Bruins (NHL)/Celtics (NBA) eller baseballkamp med Red Sox på ærverdige Fenway Park er et must!
Plass nr. 3: Berlin Marathon (september mnd.)
Severdig løype: 4/6
Raskhet: 6/6
Publikum: 6/6
Organisering: 6/6
Start- og målområdet i dette fantastiske maratonet er lokalisert rett over bunkeren der Hitler styrte det tredje riket frem mot Berlin’s fall i 1945. Berlin-muren som delte Øst og Vest under den kalde krigen stod også oppført rett ved start og både Riksdagsbygningen samt Brandenburger Tor omkranser det hele. Man befinner seg med andre ord midt i episenteret av nyere europeisk historie! Bare tanken på slaget om Berlin våren 1945 da Hitler sendte unge tvangsutskrevne gutter fra Hitlerjugend ut i blodig nærkamp mot den sovjetiske overmakt i Berlin sentrum, kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på en. Uvirkelig – spesielt med tanke på at det fortsatt er såpass “kort” tid siden.
Men nok historie – la oss fokusere på løpet. Løypen er ekstremt rask og lettløpt med mange lange, rette strekk. Etter mitt første Berlin marathon beskrev jeg løypen som slak nedoverbakke hele veien. Det stemmer dog ikke rent fysisk da start og mål som sagt er samme sted! Utrolige 8 verdensrekorder har blitt satt i Berlin opp gjennom årene, og Makau’s 02:03:38 fra 2011-utgaven er fortsatt verdens raskeste tid på kongedistansen. (Dette var skrevet før Wilson Kipsang satt enda en verdensrekord her med 2.03.23 i årets Berlin marathon, red.anm.) Løypen er til tider ikke ekstremt spennende, men løpet har kanskje verdens heftigste maratonavslutning: De 2 siste km går langs paradegaten Unter den Linden, under Brandenburger Tor og avsluttes i slak nedoverbakke inne i Tiergarten!!
Og “make no mistake” – tyskere kan organisering! Her snakker vi om ren og skjær verdensklasse! Dessuten er alt er så praktisk med start og mål i sentrum. Som en profilert, nordnorsk løpevenn av meg en gang uttalte: “Det e et utrulig privilegie å kunne sitte på sin egen dass 25 min før startskuddet går!” Tipset er derfor å gjøre som min venn og bo i Berlin Mitte. Da vil du få en fantastisk behagelig logistikk! Dessuten er Berlin visstnok den byen i verden med flest 5-stjerners hoteller så er du tidlig ute kan du også få mye hotell for pengene! Selv anbefaler jeg Marriott hotel ved Potsdamer Plats. Knallfint med under 1 km til start og mål.
(Her kan du også lese redaktørens rapport fra årets løp, Spektakulært i jubilerende Berlin Marathon.)
Plass nr. 2: Stockholm Marathon (juni mnd.)
Severdig løype: 6/6
Raskhet: 3/6
Publikum: 5/6
Organisering: 6/6
Man behøver ikke alltid gå så langt over bekken etter vann! Stockholm marathon er en fantastisk godbit som man bare må oppleve. Løypen er like vakker og sjarmerende som den er tøff. Maratonet går på en tid av året da gjerne Stockholm viser seg fra sin flotteste side (selv om det kan være i overkant varmt…!) Balansen mellom ren byløping og vakker natur (på Djurgården) er i mine øyne perfekt, og avslutningen inne på Stockholms Stadion er så til de grader rosinen i pølsa!
Fyldig løpsrapport fra Stockholm Marathon 2013 finner man forøvrig her:
Stockholm Marathon – en drømmedag i regnet!
Plass nr. 1: New York Marathon (november mnd.)
Severdig løype: 6/6
Raskhet: 3/6
Publikum: 6/6
Organisering: 6/6
Hva skal man si? “The one and only” – klisjeen, men like fullt kongen over alle maraton! Skulle egentlig løpt mitt femte New York i fjor, men Sandy satt en effektiv stopper for det 20 minutter før avhenting av startnr. Heldigvis er vi tilbake igjen 3. november i år.
Oppskriften på det perfekte maraton:
* Finn frem en stor bolle og rør sammen alle New York City’s 5 berømte boroughs: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan.
* Tilsett deretter 50 000 løpere fra hele verden, 2,5 millioner elleville publikummere og verdens beste organisering.
* La denne deigen stå og heve en stund før man tilsetter crispy høstluft, verdens råeste skyline, 5 verdenskjente broer samt over hundre liveband som spiller alt fra Springsteen til Green Day (HØYT!!!).
* Krydre det hele med en forrykende avslutning inne i Central Park hvor hele Manhattan går bananas!!
* Tilsett så til slutt verdens beste bankettmuligheter med blodig biff på Smith & Wollensky, hockey i Madison Square Garden og øl i Meatpacking District .
Helt avslutningsvis er det bare å kjevle ut deigen, gjøre den 42 195 meter lang og sette den i ovnen! Retten er klar til å servering den første søndagen i november.
Velbekomme! 😀
– Tekst og foto: Christian Odgaard –
Vil du lese mer om New York City Marathon, kan du også lese Trond Inge Carlsen sin løpsrapport på SportsBloggen fra 2011.
sportsmanden.no
Tilbakeping: Athens Classic Marathon 2014: Kimetto, Persbrandt og en voksendåp ved reisens slutt. - Sportsmanden
Tilbakeping: Marathon Globetrotters - noe for deg? - Sportsmanden
Tilbakeping: Reisebrev fra New York og NY Maraton | sportsmanden
Tilbakeping: Jann Post rapporterer fra sitt eget VM | sportsmanden.no