HalvmaratonMaratonSkåbu FjellmaratonUltraløp

Skåbu Fjellmaraton og Jotunheimvegen Ultra vel i havn for niende gang med familiedominans

Den niende utgaven av Skåbu Fjellmaraton ble loset vel i havn under noe vekslende høstvær på lørdag. Gode vinnertider var det også, og særlig familiene Haukåen og Jensvold dominerte på resultatlistene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Ragnhild Haukåen tok en klar seier på kvinnenes maraton. Jo Reistad (bak) imponerte med andreplass totalt på sterk tid.

Ragnhild Haukåen imponerte igjen og vant maratondistansen

Ragnhild Haukåen fra Sør-Vekkom Lauparlag har mange seire og pallplasser fra tidligere år i Skåbu og er fast innslag på startstreken. Så også i år, da hun var den eneste, sammen med Jo Reistad, som fulgte herrevinneren Magnus Bleken fra start på maratonløpet. Ragnhild Haukåen tok en suveren seier i dameklassen på gode 3:23:14 i den tøffe løypen som går delvis i terrenget, og som har rundt 1200 høydemeter. Avslutningen på de tre lengste løpene er den beryktede Kamfossbakken med sine 2,5 km med en snittstigning på 10 %.

Haukåen var over halvtimen foran neste kvinne, Mari Arnøygard Wedum fra Vågå IL, som ble nummer to på 3:55:38, mens Sissel Nordal Fliflet fra Follebu Skiklubb bare var fem sekunder bak der igjen på tredjeplass.

Magnus Bleken tok kommandoen fra start og vant Skåbu Fjellmaraton.

Fra Pole to Paris

Rudsbygdingen Magnus Bleken holdt farten helt til mål og vant maraton på 3:15:04, men fikk hard kamp av veteranen Jo Reistad fra Team Xtep Nordic, som var snaue to minutter bak på 3:17:01. Den siste plassen på pallen gikk til Erlend Moster Knudsen fra Pole to Paris, som kom i mål på 3:53:03. Det litt spesielle klubbnavnet er identisk med headingen på foredraget under Skåbu Fjellmaraton sin tradisjonsrike after-run i kjelleren på Skåbu Fjellhotell noen timer senere, der Erlend engasjert fortalte om sin lange ferd fra Tromsø til Paris før klimatoppmøtet i 2015, med søkelys på klimaendringene og bærekraft.

Erlend Moster Knudsen blir nummer tre med t-skjorte med påskriften Pole to Paris.
Odd Gunnar Tveit jubilerte med sin maraton nummer 300 i Skåbu i fjor. Nå løp han maraton nummer 318. Som alltid iført shorts og singlet.
Den rutinerte maratonløperen Louise Skak ble nummer fire.
Flere godt utrustede maratonløpere ut fra Skåbu.
PALLEN MENN: Magnus Bleken med Jo Reistad og Erlend Moster Knudsen på hver sin side.


Broren Torger fulgte opp med seier på halvmaraton

På den største distansen halvmaraton var det broren til Ragnhild, Torger Haukåen sin tur til å klatre opp på det øverste trinnet på seierspallen. Fra Sør-Vekkom Lauparlag han også må vite, og med vinnertiden 1:18:18 var Torger drøye tre minutter foran toer Ole-Jacob Følling fra Røa Allianseidrettslag, med John Kasper Svergja fra Nydalens Skiklun på den siste pallplassen med tiden 1:22:19. De tre var i en klasse for seg selv.

Kvinnenes halvmaraton ble vunnet av Janne Dahle fra Salomon Norge på 1:35:58, foran Marta Ulvensøen fra Isfjorden IL (1:38:29) og Mathilde Bakke fra Otta (1:39:08).

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Torger Haukåen tar teten tidlig på halvmaratonløpet og ga den aldri fra seg.
Resten av feltet, anført av John Kasper Svergja, kommer halsende bak.
Nottov Nergården Jortveit fra Oslo blir nummer åtte.
Janne Dahle vant kvinnenes halvmaraton.
Marta Ulvensøen ble nest beste dame på halvmaraton.
Jeanette Hafstad fra Ski blir nummer 19 på 2:16:30.

Ekteparet Jensvold til topps i Jotunheimvegen Ultra

På det lengste løpet, det flotte Jotunheimvegen Ultra som starter ved Bygdin og følger Jotunheimvegen helt til mål i Skåbu etter 57 kilometer som, med unntak av de siste kilometerne går på grusvei, ble det seier til ekteparet Jensvold fra Grefsenperlen Ultraløperklubb. Knut kom aller først i mål på 4:23:31, mens Hilde brukte 5:09:43.

Espen Randen og Henning Engen Andersen tok andre- og tredjeplassen hos gutta på 4:56:02 og 5:00:40, mens Tora Husum Kristensen og Kristine Green tok de andre pallplassene hos kvinnene med sluttider på 5:16:35 og 5:41:12.

Knut Jensvold (midten), Espen Randen og Henning Engen Andersen bekler pallen på mennenes ultraløp.
Hilde Jensvold, Tora Husum Kristensen og Kristine Green tar medaljene på kvinnenes ultradistanse.
John Kasper Svergja og Marta Ulvensøen ble King and Queen of Kamfossen, som raskeste mann og kvinne opp brattbakkene på de siste 2,5 km, samt cirka 500m flatt til mål. Da vanket det «klatretrøye» til begge. Tidene i «klatrekonkurransen» var henholdsvis 15:11 og 19:27.

På den avsluttende «sprintdistansen» på 7,5 km, som går delvis på asfalt, grus og terreng, ble det seire til Martin Bryggen fra Halden SK på 32:29 og Kristin Haug fra Lillehammer IF med 35:02.

Som alltid i Skåbu på denne tiden av året, så er det en smule spenning og usikkerhet knyttet til værforholdene. Fjellet er fantastisk vakkert i all sin høstprakt, men vinteren og snøen er aldri langt unna. Så også i år.

– Det var bra at det ikke var på onsdag løpet skulle gå, sa en av de mange ildsjelene i dugnadsgjengen som hvert år står på og leverer et topp arrangement i Skåbu, Øystein Nilsen.

Løpsdagen på lørdag var det meldt fint vær med 4-5 plussgrader og delvis sol. Noe som forsåvidt slo til, men det som ikke var meldt, var et par timer med gråvær og snø! Så særlig under Jotunheimvegen Ultra var det noe utfordrende forhold i deler av traseen, der det gjaldt å ha godt feste på snøunderlaget. Men etter hvert ga «snøstormen» seg og solen tittet atter frem da startskuddet smalt for det avsluttende terrengløpet kl 13:30. Og på premieutdelingen etterpå var det sol og bare blide fjes å se.

Vekslende værforhold, men flott var det. Her er utsikt fra Skåbu til vannet Olstappen, som man løper kilometer etter kilometer langs på de tre lengste distansene.
Idylliske Skåbu, med vakre og velholdte gårdstun og utsikt til snødekte fjelltopper som Ruten.

Stort kudos til den driftige og særdeles samkjørte arrangørstaben som nok en gang leverte et topp arrangement helt fra innsjekk fredag (til de som ankom Nord-Europas høyestliggende fjellgrend allerede da), til alle løpene med premieutdeling (der topp tre samt alle klassevinnerne på samtlige distanser fikk gleden av en tur på seierspallen), til banketten etterpå der et 90-talls deltakere fikk servert burger, sjokoladekake og et fint foredrag, samt sosialt samvær utover kvelden.

Xtep Nordic hadde stand med flere av skomodellen til Xtep. Noe av det som kjennetegner Xtep er den gode slitestyrken og det særdeles gode grepet, også på glatt vinterføre. Dette ble også understreket av flere av løperne, blant annet Henning Engen Andersen og Robert Nilsen, som ble nummer tre og fire i ultraløpet. Mens mange av konkurrentene slet med festet på de glatte partiene, hadde de to ingen problemer med festet. Det samme sa Jo Reistad fra Team Xtep Nordic, som stilte til start i helt nye Xtep 260X. Fikk du ikke kjøpt sko i Skåbu, kan du bestille dirkete fra nettbutikken til Xtep Nordic, eller kjøpe den på en av de stadig flere butikkene som selger Xtep. (Sportsmandens redaktør er medeier i Xtep Nordic.)
Sportsmanden var også representert med Synergi-produktene fra nettbutikken. Alle deltakerne fikk tilbud om å teste markedets mest effektfulle rødbetedrikk før start, og Morten Falstad ga kyndig informasjon og mulighet til å kjøpe andre av produktene, som lages av naturlige og rene veganske ingredienser. Vil du vite mer eller bestille produkter, kan det gjøres via linken HER. Vær obs på at du ved å tegne abonnement får 10 % rabatt og fri frakt, uten noen som helst bindingstid.

Til neste års 10-års jubileum gjør arrangøren en endring; da går Skåbu Fjellmaraton allerede 23.august. Det er bare å sette av datoen i kalenderen for de som vil få med seg en flott og minnerik løpshelg litt utenom det vanlige. Sportsmanden håper også å komme tilbake med et eget opplegg til jubileet.

Sportsmanden har for øvrig vært til stede og deltatt i alle de ni årene Skåbu Fjellmaraton har vært arrangert.
Les alle våre reportasjer her.

Resultater Skåbu Fjellmaraton 28.09.2024

Foto og reportasje: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vi legger ut flere bilder på Sportsmanden sin Facebookside. Følg oss der også.

Det er lagt ut mange flere bilder fra alle distansene på løpets Facebookside.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.