Hytteplanmila jubilerte med 20 år og tidenes første NM på 10 km gateløp
Det var enorm interesse foran årets 20. utgave av Hytteplanmila. Det lille, lokale løpet som har vokst seg stor og blitt et av Norges aller mest populære løp. Forlengst utsolgt, og så stor var interessen at det var så lange bilkøer fra Hole før start at arrangøren simpelthen måtte utsette løpet med en halvtime, for at alle skulle rekke starten! Så muligens har Hytteplanmila blitt litt for store. Kanskje må man vurdere å redusere antall deltakere noe til neste år? Foruten en smule stress og den uheldige situasjonen det medførte for de som allerede hadde varmet opp og var klare til start, var det som vanlig et flott og profesjonelt arrangement.
At tidenes første offisielle Norgesmesterskap på 10 km ble lagt nettopp til Hytteplanmila, var også veldig på sin plass. Tidene forandrer seg, og heldigvis ofte til det bedre. Det er ikke mange årene siden Norges Friidrettsforbund noe nedsettende bare refererte til «et lokalt løp i Hole» da de omtalte resultatene fra Hytteplanmila, uten å nevne løpets navn. Løpet arrangeres jo ikke av et idrettslag tilknyttet NFIF. Hytteplanmila har imidlertid gjerne blitt regnet som et slags uoffisielt Norgesmesterskap med utrolig mange sterke løpere både i senior- og i aldersklassene, og svært mange løper styggfort her.
Jakob Ingebrigtsen (27:54) og Karoline Bjerkeli Grøvdal (30:32) har løyperekordene, som begge overlevde gårsdagens løp.
Narve Gilje Nordås vant årets duell i mennenes konkurranse på 28:24, halvminuttet bak løyperekorden og 26 sekunder bak sin egen vinnertid fra i fjor. Karoline Bjerkeli Grøvdal forsvarte også fjorårsseieren med vinnertiden 31:12, som er 40 sekunder bak hennes egen løyperekord fra 2020.
På forsidebildet sees hun midt i feltet, i kamp om posisjonene ut fra start. (Foto: Arrangøren / Hytteplanmila )
Ikke rekordforhold da favorittene innfridde
– Det var en irriterende motvind, sa Grøvdal etterpå som en forklaring på at det ikke gikk enda fortere. For i år var det meldt nærmest perfekte forhold, med 11-12 grader og tilnærmet ingen vind. Og det lille som eventuelt skulle være av vind, ville for en gangs skyld komme som medvind på returen langs Selteveien. –Drømmeforhold, annonserte arrangøren på forhånd. Men neida, når løpet gikk blåste det langt friskere enn meldt, og vinden hadde selvsagt endret retning også, og kom nå som en kjedelig motvind. I tillegg hevdes det fra flere at den høye luftfuktigheten også bidro til at tidene og forholdene generelt ikke var like gode som i fjor.
Karoline Bjerkeli Grøvdal har legendestatus i Hytteplanmila, der hun deltar nesten hvert eneste år. Hun var da også beæret med startnummer 1 og tok en ny klar seier. Wilma Anna Bekkemoen Torbiørnsson fra Ull/Kisa Friidrett på andreplass ble slått med godt over to minutter til slutt-tiden 33:29 mens danske Alberte Kjær Pedersen fra AGF Atletik ble treer på 33: 30, etter å ha spurtslått Selma Løchen Engdahl fra FIK Orion med tre sekunder. Amalie Sæten fra Ull/Kisa fulgte på femteplass på 33:43 og hele 20 kvinner kom under 35 minutter.
Kampen om seieren var adskillig tøffere helt fremst hos gutta, der det skilte seg ut en sekstett i teten. Men Narve Gilje Nordås hadde to ekstra gir og kvittet seg først med fire av rivalene på flaten nedenfor den knallharde «pulsbakken» på 200 meter som avslutter løpet, før han til slutt rykket fra svenske Suldan Hassan i selve bakken, og vant greit med fem sekunders margin. Hassan fikk 28:28 på andreplass, mens Narve sin treningskompis Per Svela var kun fire sekunder bak der igjen til sterk tredjeplass på 28:32. Forrige helgs Norgesmester på 10 km terrengløp, Senay Fissehatsion fra Ull/Kisa, måtte denne gangen nøye seg med fjerdeplass på 28:37, men kunne innkassere en ny medalje med bronse i NM og tok i tillegg skalpen til Norgesrekordholderen på 10 km, Sondre Nordstad Moen, som måtte nøye seg med femteplass på 28:48. Sistemann i den seks mann store tetgruppen var Ferdinand Kvan Ednan fra Tjalve IK, som kom i mål like bak Sondre med sluttid 28:51. Seks mann under 29 minutter altså, og 16 mann under 30 minutter.
Det ble også delt ut NM-medaljer i gull, sølv og bronse til alle aldersklasser i Holehallen etterpå, som vanlig med ubegrenset antall boller, bananer og kaffe til alle som ønsket det. At man ikke kunne få alle klassevinnerne opp på pallen etter at NM-medaljørene hadde fått sitt er forståelig, da en så fin og omfattende premieutdeling jo tar ganske lang tid. Dog må det nevnes at det jo er resultatlistene fra selve Hytteplanmila som egentlig er de gjeveste, all den tid ikke alle får delta i NM. Det er kanskje forståelig at man må representere et idrettslag tilknyttet NFIF for å kunne delta i et offisielt Norgesmesterskap. Løper du for et bedriftslag, løpegruppe eller privat, får du altså ikke være med i NM. Det som imidlertid virker ganske unødvendig og uforståelig, er at ikke alle som faktisk er påmeldt og løper for et idrettslag da automatisk også er med i NM. Slik er det nemlig ikke. Man må krysse av i en egen riktig rubrikk i påmeldingsskjemaet at man faktisk ønsker å delta i NM, noe ikke alle var klar over.
Rutinerte og meritterte Trond Olav Berg for eksempel, som hadde meldt seg på Hytteplanmila for sin kjære klubb Bøler IF straks påmeldingen åpnet i fjor høst og lenge før det ble klart at dette også skulle være et offisielt Norgesmesterskap, han trodde at han automatisk da også deltok i NM. Berg overrasket seg selv etter en periode med litt ryggvondt og løp inn til en sterk tredjeplass i klasse M60-64 år på 38:48, men NM-bronse fikk han ikke. Den gikk til Kjell Øygard fra Jølster IL, som «bare» ble nummer seks i løpet. Eskill Dahlen på fjerdeplass (løp privat) og Cato Thunes fra Bamford1869 (hadde trolig heller ikke huket av for NM) var også foran Øygard i mål, i klassen som ble vunnet suverent av Norges beste veteranløper de siste sesongene, Kristen Aaby fra Sigdal FIK, på knallsterke 35:54. Svein Egil Linnerud fra Gjøvik FIK ble nummer to på 38:19, og fikk også sølv i NM. Han hadde imidlertid heller ikke meldt seg på NM, men ble oppmerksom på dette noen dager før start, fikk sendt en mail og kom seg dermed med i NM. Men er det slik vi ønsker at det skal være i et Norgesmesterskap? Dette bidrar jo bare til at NM nærmest ble et B-mesterskap i Hytteplanmila. Hvorfor kan ikke bare alle som melder seg på for et idrettslag automatisk være påmeldt i NM? Vi presiserer at dette ikke er arrangøren sin «feil», men en tradisjon og praksis som bestemmes av de høye herrer i NFIF.
Nok om den lille påmeldingsforvirringen. Trond Olav Berg tok sin «mistede» NM-medalje med godt humør da vi snakket med den blide Bølerkaren, som jo er langt mer merittert som langrennsløper med flerfoldige klasseseire i Birken, som da han i 2018 som 57-åring knuste selveste Petter Northug også!
Og foruten at de allerede omtalte kø- og parkeringsproblemene som bør løses bedre til neste år, så var det som alltid ellers en fantastisk atmosfære og en herlig stemning både før og etter løpet. Så det blir nok rift om startplassene i Hytteplanmila til neste år også, med eller uten NM.
Noen flere bilder fra innspurten
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no. Klikk på bildene for større bilde)
Et stort kobbel med fartsholdere hjalp mange av mosjonistene til å holde jevn og riktig fart – og til å nå sine mål. Her er to av fartsholderne for henholdsvis 43 og 44 minutter som begge hadde full kontroll; Åse Klinkenberg og Erlend B. Jenssen. (Foto: Frode Monsen)
–
Hundrevis av bilder fra Hytteplanmila tatt av arrangøren finner du her
Silje Eklund og Lill Eriksen best i Team Sportsmanden
Team Sportsmanden stilte som vanlig med en fyldig tropp i Hytteplanmila. De beste plasseringene stod Silje Eklund og Lill Eriksen for, med hver sin andreplass i sine respektive aldersklasser i K40-44 år og K65-59 år. Silje Eklund, som tidligere har gått helt til topps i Norgesmersterkskapet på maraton i 2021, kunne også reise hjem til Toten med NM-sølv for klubben sin Raufoss IL i bagasjen, mens Lill Eriksen, søster til langrennslegenden Lars Erik Eriksen, måtte nøye seg med andreplass i klassen i Hytteplanmila, siden hun kun løp for Team Sportsmanden og følgelig deltok utenfor norgesmesterskapet.
–
Foto: Arrangøren.
Fra Facebookrapporten: HYTTEPLANMILA 43:25 (21:50/21:35)
Jeg ga alt, som bildet (til høyre) fra den avsluttende Pulsbakken tydelig viser! Men det gikk ikke helt etter plan i Hytteplan, som var sub43. Dog godkjent, etter negativ splitt og sterk avslutning. Tapte altfor for mye på de fire første kilometerne. Var nok ikke helt påskrudd etter dårlig oppladning, trøtt og sliten på vei til løpet, men skjerpet meg kraftig underveis. Føler at jeg har mer inne, men var ikke bedre i dag og dermed blir Sentrumsløpet på 43:03 stående som SB.
Alle resultater fra Hytteplanmila 2024
Foto: Arrangøren / Hytteplanmila og Frode Monsen / Sportsmanden.no
Sportsmanden.no