Toppsesong for motbakkeløp
Og hva som skal til for å bli en god motbakkeløper
Motbakkeløp har kommet som en farsott de siste årene. Stadig flere får lyst til å prøve seg i denne spesielle, krevende, men særdeles flotte konkurranseformen. For er det noen idrettsgrener som kombinerer tøff utholdenhetstrening med spektakulære naturopplevelser, så er det motbakkeløp.
Det fjerde av seks løp i NECON motbakkecup (Norgescupen) var Kvasshovden Opp 19.juli. Det ble vunnet av Øyvind Heiberg Sundby og May Britt Buer. Sammenlagt er det Torstein Tengsareid og Eli Anne Dvergsdal som leder før de to siste løpene, Storsylen Opp i Sør-Trøndelag (2.august) og avslutningsløpet Hilleknuten 1209 i Sirdal 23.august.
NM gikk i år i Hovlandsnuten Opp i Sauda, der Stian Hovind Angermund og langrennsløper Heidi Weng ble norgesmestere.
Fjorårets norgesmestere og to av frontfigurene i motbakkeløping i Norge, Thorbjørn T. Ludvigsen og Kirsten Marathon Melkevik, gikk til topps blant annet i Gullfjellet Opp, mens Johan Bugge og baneløper Karoline Finne vant Fløyen Opp i Bergen, for å nevne noe. Så bredden i toppen ser ut til å være større enn noengang.
Motbakkeløpene har også ofte pengepremier, noen svært store, som da Heidi Weng vant Storehesten Opp på ny rekord og skal ha tjent hele 195.000 kroner på den prestasjonen. Samtidig deltok over 1000 løpere i det samme arrangementet, så i motbakkeløping går toppidrett og mosjonsidrett hånd i hånd.
Til helgen arrangeres blant annet Saudehornet rett opp, mens de påfølgende helgene går Fanaråken Opp (9.august), Skåla Opp (16.august) og Koboltgruvene Opp og Nuten Opp (23.august). Samt mange flere løp. For antallet og utvalget av motbakkeløp har eksplodert de siste årene, så det er mye å velge i land og strand rundt.
Det stormer på toppene
Den tidligere storløperen Ingrid Kristiansen er en av dem som har engasjert seg aktivt i motbakkeløp de siste årene, både som mosjonsløper og i diverse utvalg. Hun har sittet i det Internasjonale motbakkeforbundet i flere år og sitter nå i det norske utvalget som jobber for flere og bedre konkurranser. Det er flott.
Ikke like bra er det at NFIF nærmest har svartelistet det aller største motbakkeløpet, Skåla Opp, fordi løpet ikke lenger arrangeres av et idrettslag tilsluttet NFIF. Som pressmiddel og straff har NFIF slått på storsleggen og i klartekst sagt at løpere som stiller i Skåla Opp ikke vil bli vurdert uttatt til fremtidige representasjonsoppdrag for Norge! Hva da om en glimrende motbakkeløper som Sindre Buraas hadde løpt Skåla Opp? Skal man ta Forbundet bokstavlig, ville Buraas da ikke kunne delta for Norge i fremtidige OL, VM eller EM på bane. Dette er et vedtak fra NFIF som det er vanskelig å skjønne, og nettopp Skåla Opp har jo vært et foregangsarrangement som mer enn noen andre motbakkeløp har satt denne idrettsgrenen på kartet og gjort motbakkeløp populært ikke bare for eliten, men for tusenvis av mosjonister.
Les NFIF sin begrunnelse her.
Les arrangøren sitt tilsvar her.
Les hva Kondis, Norsk organisasjon for kondisjonsidrett, mener om dette i denne kommentaren.
Hva skal så til for å bli en god motbakkeløper?
– Ved siden av ren utholdenhet kommer egenskaper som å bevege seg smidig på sti, tåle syre og ikke minst være tøff mental. Det er den mentale tøffheten motbakkeløperen skiller seg ut fra andre løpere i friidretten. I motbakkeløp varierer stigningsgradienten, ujevnt terreng og forhold som vær og vind, ofte mer ekstreme enn i vanlige gate- og terrengløp. Det er lite bruk for hurtighet i denne idretten, men å være brukbar til å løpe godt på flatere og mer lettløpte partier er nødvendig om en ønsker å bli en god motbakkeløper. De beste motbakkeløperne i verden har ofte bakgrunn fra friidrett og terrengløping. Jonathan Wyatt (verdens beste motbakkeløper i mange år (vant VM 6 ganger) var en meget god baneløper/terrengløper før han begynte å løpe motbakke løp, skriver Ingrid Kristiansen i artikkelen Motbakkeløping, kan det være noe for deg?
Der gir hun også flere konkrete råd på hvordan bli en god motbakkeløper, og oppsummerer til slutt med følgende:
– Det som er viktige å fokusere på i treningen for en motbakkeløper er:
1. Aerob utholdenhet
2. Evne til å bevege seg øknomisk og effektivt i ujevnt terreng
3. God muskulær styrke, spesielt i fremside lår og i leggmuskulatur
Da er det bare å ønske alle gamle og nye motbakkeløpere god topptur og lykke til med resten av sesongen!
Mer om motbakkeløp er samlet i egen kategori Motbakkeløp på Sportsmanden.
sportsmanden.no