Fire norske veteranseire på Gran Canaria
Vera Nystad med maratontid i verdensklasse
Flere norske superveteraner gjorde det særdeles bra i Gran Canaria Maraton i helgen. Det ble fire norske klasseseire og Vera Nystad gjorde et nytt fantomløp da 69-åringen vant klasse 65-69 år med over en halvtime på 3.42.25, en tid som er under gjeldende verdensrekord i klasse 70 år.
– Vi var 4 norske veterandamer som stod på startstreken i Las Palmas på søndag, og tenk, vi gjorde sus i vellinga! fortalte Vera Nystad selv på facebook etter løpet.
Vera Nystad fra Søgne, som startet løpskarrieren sent, men som i likhet med sin to år eldre venninne Oline Yksnøy løp sitt 100.maraton i Athen i høst, fyller 70 år senhøstes. Hun vil derfor starte i klasse 70-74 år i løp i Norge i år, men internasjonalt er det gjerne fødselsdatoen som gjelder. Uansett var det ingen i klassen som var i nærheten av Nystad. Også i klassene 70-74 og 75-79 år ble det norske seire, ved nettopp reisevenninnen Oline Yksnøy og Signy Henden Rustlie.
Den siste norske klasseseieren kom ved Atle Nytun som vant klasse 70-74 år og snek seg under 4 timer med sluttiden 3.57.52. Det holdt til klasseseier med fem minutter.
En annen som snek under en magisk tidsgrense var Petter Kragset fra Hakallestranda på Sunnmøre. Sportsmandens redaktør hadde en hyggelig treningstur med Kragset helgen før løpet, der han fortalte at målet igjen var å komme under 3 timer. Det er ikke lett når man forlengst har passert 50 år. Kragset er født i 1960 og ville således i Norge ha stilt i klasse 55-59 år. I såfall ville han ha vunnet klassen med nøyaktig 15 minutter! Nå var han drøye minuttet bak den italienske klassevinneren til 3.plass i klasse 50-54 år. Viktigere for Petter var trolig at han klarte målet sitt med fattige 5 sekunders margin!
«Mr. Maraton» Inge Asbjørn Haugen gjorde også et strålende løp med 3.41.13 og 6.plass i klasse 60-64 år, mens Helge Fuglseth ikke var noe dårligere med 5.plass i klassen over på 3.52.52.
Inge Asbjørn Haugen sin egen rapport på facebook fra sitt maraton nummer 488:
Du verda for ei sesongopning !
Eg sa på førehand at eg ville vere nøgd med ei tid under 4 timar. Det har gått litt tungt på springeturane her nede på Gran Canaria, men vi har teke det meir med ro dei siste dagane.
Forholda vart optimale i dag med ein temperatur på 17-18 grader. Litt gåsehud før start er perfekt. Dersom eg skal pirke på det flotte arrangementet på det vere mangel på km-skilt. Akkurat der er vi betre i Honndalen ! Traff Vera Nystad like før start, men ho forsvant fort då starten gjekk. Kroppen fungerte i dag og eg forstod fort at farten var brukbar ut frå dei få km-skilta eg oppdaga.
Halvmaratonpasseringa var i nærleikan av 1.50 – kanskje litt under. Oppmuntrande tilrop både frå kjende og ukjende langs løypa. Eit godt stykke ut i andrerunden fekk eg brått eit inspirerande syn lenger framme. Dette måtte vere Vera ? Jau då: Eg seig stadig nærare. Vi hadde ein triveleg prat der vi var enige om at ho ville nok ta klasserekorden. Heilt på slutten greidde eg å mannje meg opp til ei brukbar avslutning, sjølv om eg dessverre bikka 3.40 med 18 sekund. Du og du ! Eg er veldig nøgd med løpet !!!!!
Eg sa før løpet at eg skulle springe ein time raskare enn for to år sidan i Las Palmas (4.53). Dette heldt med god margin. Med omsyn til overskrifta: Eg måtte leite tilbake til 2003 for å finne ei betre sesongopning. Kanskje målet 3.30 for 2015 ikkje er så urealistisk likevel. Det er trass alt tidleg i sesongen.
Konklusjonen i dag er nok at eg framleis er i flytsona. Det går mot ein spennande sesong ! Det må vere lov å vere litt øsen i dag…..men ta det med ro, folkens: Det går over !
Norske pallplasseringer på 10 km
På 10 km ble det norske tredjeplasser til fjorårsvinner Tore Dybdahl og Hilde Bakkeli. Tvillingbror Magnus Dyddahl tok 14.plassen på 34.15. Brødrene løp på hjemmebane siden de bor på øyen. Damevinner ble velkjente Paula Radcliffe, som var over 5 minutter foran neste dame med vinnertiden 34.36, for øvrig sekundet bak Magnus Dybdahl, mens Hilde Bakkeli på tredje hadde 39.32.
Øvrige norske løpere under 40 minutter var Audun Skogen (35.38), skadeplagede Espen Ringom som ikke har trent løping på mange uker med en hoven akilles (38.48) og Frode Johansen (38.57). Sistnevnte er på treningsleir på øyen sammen med en rekke bergensere med den gamle storløperen Jan Fjærestad og ultraløper Bjørn Tore Kronen Taranger i spissen, som for øvrig har loggført hele 350 km med løping på den første uken av treningsleiren, og som løp halvmaraton på 1.18.09. Beste norske her var Ketil Monsen på 1.16.36, som holdt til en 27.plass totalt.
Totalt stilte 70 nordmenn til start på en av de tre distansene på Gran Canaria.
sportsmanden.no