Strålende debut for Team Sportsmanden
Stor stemning og kjempeinnsats av mixlaget i Holmenkollstafetten
Selv om vi er aldri så lite inhabil akkurat her, så våger vi påstanden: Team Sportsmanden sin debut i Holmenkollstafetten ble en ubetinget suksess, på alle måter!
Det sportslige først: Det ferske laget slo til med en svært sterk 13.plass i den aller største klassen, A1 mix med flest menn, der hele 1152 lag stilte til start. For øvrig en litt rar klasse, der man altså kan stille med 14 menn og en kvinne. Laget vårt bestod av 11 menn og fire kvinner, opprinnelig var det fem kvinner, men to forfall gjorde at vi måtte omrokere litt på laget dagen før dagen. Laget var ellers en god miks i ulike dimensjoner, med mosjonister av begge kjønn, og et aldersspenn fra nettopp fylte 19 til 59 år, og ispedd et par eliteutøvere i løping og langrenn. En svært så vellykket miks, og da mener jeg ikke bare i form av sluttiden. For dette var virkelig en trivelig gjeng, som alle var innstilt på å ha det gøy og moro, og samtidig gi det lille ekstra, gjøre sitt beste, uavhengig av nivå. Mer kan man ikke forlange.
Historisk start
Det var lagets stifter Frode Monsen som fikk æren av å starte ballet, da han steppet inn på den 1100m lange første etappe for å få kabalen til å gå opp. Egen innsats ble kommentert slik på SportsForum:
-Selv stod jeg offensivt i første linje på startstreken for 1.etappe, men det verste åpningsrushet lot jeg andre ta seg av. Jeg løp det jeg turde, men uten å stivne etter brattbakken som mange andre. Tipper at jeg neppe var topp 15 på toppen, men ned første kneiken tok jeg et jafs og på det lange slakke nedoverstrekket mot veksling var det bare å lange ut og fokusere på å plukke flest mulig rygger. Heldigvis er det LITT fart igjen i en halvgammel skrott og jeg avanserte hele veien til 4.plass ved veksling, ikke langt bak lederen. Må si meg ok fornøyd med 3.48, husker ikke helt hva jeg hadde sist jeg løp der, men jeg blir jo ikke raskere med årene…
Steinar Lien overtok pinnen på andre etappe, og kommenterte eget løp slik:
– Jeg fikk opp grei fart nedover og tok to lag før jeg start på Norabakken. Det gikk greit oppover og på flata prøvde jeg å spurte selv om blodsmaken var på vei. Det kom et par ungutter på slutten så vi veksla vel som nr 4 som på forrige veksling.
Elitemosjonisten
På den 630 meter lange tredje etappen stod lagets første kvinne, Eve Vangsnes Bergli klar. Selv om hun på forhånd påpekte at «dersom det er et poeng å ha med noen mosjonister (og da mener jeg ikke supermosjonister) på laget, så er jeg en god kandidat», så spørs det om ikke det utsagnet må justeres noe. Bergli overrasket nemlig med en knallgod etappe på 2.03, som hun selv oppsummerer slik:
– Hvis jeg sammenlikner meg med elite kvinner, har jeg fire bak meg av 18 på etappen. Tar jeg med damer senior har jeg 12 bak meg av 17. Hadde nok håpet på enda litt bedre, men for en mosjonist, er det kanskje godkjent.. 😉
Ja, det kan man trygt si! Imponerende innsats av «elitemosjonisten» Eve.
Superveteran Lasse Sørlund overtok pinnen for den vanskelige «berg-og-dal» på 4.etappe, etter at langrennsløper Marthe Bjørnsgaard motvillig hadde kastet inn forkjølelseshåndkleet dagen før;
– Jeg skal komme sterkere tilbake neste år, gleder meg allerede. Masse lykke til i morgen!! Skal følge med! skrev Bjørnsgaard. Sørlund, som dermed ble «forfremmet» fra andre til fjerde etappe, oppsummerte den selv slik:
– Jeg føler jeg løp en ok etappe, men var litt irritert etterpå. Var kanskje litt for feig, og burde kanskje ha klint til enda mer!? Hadde respekt for Berg-og-dal, som i hvert fall er mest berg! Jeg var dog på tærne opp bakkene og holdt vel anstendig fart og frekvens! Mener bestemt jeg fikk pinnen som nummer 3 i vår pulje, og tok igjen lag nummer 2 raskt. Tetlaget var langt foran, men jeg nærmet meg noe.
Fasit: Lasse løp laget opp fra 96. til 58.plass med 73. beste etappetid på 6.54.
Buraas ble overrasket
Lasse Sørlund vekslet med unge Marte Sofie Buraas som løp 5.etappe på 1260m.
– Marte Sofie var godt fornøyd med sin etappe. Hun ble veldig overrasket over å få pinnen som nummer 2, forteller lagleder Tron Gifstad. Lillesøsteren til Sindre løp laget opp ytterligere 7 plasser til nummer 51, med 86.beste etappetid på 4.14 på de 1640 meterne til Slemdal, en drøy time etter at hun løp «Lille Besserud» (6.etappe) som 12. raskeste i Kvinner Elite for Lillehammer IF.
På de to klatreetappene stilte Team Sportsmanden med sterke menn; først ut var langrennsløper Thomas Gifstad, som virkelig klinket til med 4.28 i etappetid på de 1240 meterne med mye stigning. Med en forbedring fra i fjor på 7 sekunder løp han laget opp hele 20 plasser til nr 31 og helt i tet i startpuljen vår. Og det etter at han 40 minutter tidligere hadde løpt «kongeetappen» opp til Besserud for Oppegård IL.
Roger Thompson overtok pinnen og forserte 1790 m opp bakkene til Besserud i fin stil på 6.55. Veteranen fra Ytre Enebakk hadde 34.beste etappetid og avanserte laget til 25.plass sammenlagt.
– For min egen del er jeg fornøyd. Perset med 12 sekunder fra i fjor. Får jo ingen fartsfølelse på en motbakkeetappe, men følte jeg traff bra på utgangstempoet og hadde bra driv oppover bakkene, forteller Thompson.
Veteranen Harald Ringen har vært mye skadeplaget og konkurrert lite de siste sesongene, men stilte likevel sporty opp på den meget vanskelige nedoveretappen på 1810 meter fra Besserud til Gressbanen. Og Ringen fornektet seg ikke. Selv om han slet fælt med gryende krampe på flatpartiet helt på slutten, leverte han varene så det holdt. Tiden 5.01 var 23.raskest, laget avanserte stadig på sammenlagtlistene og hadde nå samme plassering i klassen.
«Nå kjører vi!»
Mårten Skinstad, lovende langrennsløper og yngstemann både i Team Skinstad og på stafettlaget til Team Sportsmanden, hadde steppet inn på kortetappen på 630 meter som fulgte til Holmendammen. Og her gikk det unna! Raske 1.45 var 11.beste etappetid i klassen og Team Sportsmanden var nå for første gang inne på topp 20!
Ved veksling stod en topp motivert Runar Sannerud klar for den lengste etappen på 2840m til Frognerparken. Sannerud skulle egentlig spare alt kruttet til Team Sportsmanden, men var dagen før blitt spurt om han kunne stille opp for Right To Play sitt stjernegalleri på samme etappe! Runar er ikke den som sier nei, men heldigvis disponerte han løpene så godt at han løp langetappen to sekunder raskere for Team Sportsmanden halvtimen etter at han løp for Right To Play. Kanskje det var Mårten Skinstads engasjerte tilrop ved vekslingen, der «Miniskinstaden» fortsatte opp på siden av Sannerud etter å ha levert fra seg pinnen, mens han ropte og skreik at «Nå kjører vi!!»
Som sagt, så gjort, Sannerud løp på 9.01 og løp laget helt opp til 12.plass da han vekslet med eldstebror Skinstad, som engasjert mottok pinnen og ga gass gjennom Frognerparkens 1530 meter, med 5.07 som resultat. Petter merket nok at han allerede hadde løpt for to andre lag; Idrett Uten Alkohol og for Mosvik med Petter Northug i spissen, så Team Sportsmanden var i godt selskap! Og om Petter selv synes at det gikk litt tungt og ga lagets veteraner æren for sluttresultatet, så var ikke noe å si på innsatsen!
– Takk for at Mårten og jeg fikk være med. Vi var dessverre ødelagt i beina etter etappene tidligere på dagen, så her er det veteranene som skal ha all ære for et supert resultat, skrev Petter Skinstad etterpå. Ikke helt i tråd med tallenes tale, men generøst sagt.
Lettbent dameduo
Deretter fulgte Gry Pladsen opp med løpets korteste etappe på 370 meter, som gikk unna på 1.13.
– Det var en perfekt etappe for meg, sa Gry etterpå og også hun ville hatt en løper i Kvinner Elite og hele 11 av 17 løpere i Kvinner Senior bak seg på resultatlisten. Og fortsatt lå Team Sportsmanden på 13.plass, en plassering som laget holdt helt til mål.
Først løp Marthe Katrine Myhre – lagets eneste om har seier fra eliteklassen å slå i bordet med for bare to år siden – meget bra på sin 13.etappe, selv om hun også hadde et par etapper i beina fra før. Etappen på 1080m gikk unna på 3.51.
– Jeg hadde en bra dag og det gikk greit. Ble litt kort mellom hver etappe for min del, men moro og bra trening. Hadde nok hatt litt freshere kropp og passet litt bedre inn på en litt lengre etappe. Nå skal jeg lade godt opp til Ålesund Maraton der jeg løper halve distansen. Skal prøve å gjøre et godt løp der, forteller lagets mest meritterte løper, Marthe Katrine Myhre.
Vi ønsker lykke til og håper hun fikk den fartstreningen hun trenger for å få fullklaff i Ålesund til helgen.
Sjarmøren og nestoren
Roar Tomter var ikke helt fornøyd etter sine 840m på «sjarmøretappen» inn mot Bislett.
– Jeg løp to middels etapper, først for Askim og så for Team Sportsmanden. Trodde ikke den første skulle sitte i før etappen for Sportsmanden, men den kjente jeg gitt! Litt ensom på nest siste etappen – tok ikke igjen noen og ble ikke tatt igjen av noen. Økte på rundt siste sving, gikk helt greit for min del.
Tomter har imidlertid all grunn til å være fornøyd med etappetiden 2.35 som var 25.beste tid. Kun tre av lagkameratene (Thomas Gifstad, Mårten Skinstad og Harald Ringen) var bedre på den statistikken.
Da gjenstod kun siste etappe på 610m med en runde inne på selve Bislett. All ære for innsatsen til lagets nestor Asle Benoni, som steppet inn på kort varsel og fikk æren av å løpe Team Sportsmanden over målstreken for aller første gang i Holmenkollstafettens 86-årige historie. Men så er Benoni kanskje den aller mest rutinerte på laget. Ikke bare fordi han med sine snart 59 år (født i 1957) er eldstemann, men såvidt vi husker, har han løpt stafetten 25 ganger og har to ganger vært på pallen med andre- og tredjeplass i eliteklassen, for Tyrving og Minerva, mens han har flest starter for KFUM. På det som var et aldri så lite comeback, hadde han 40.beste etappetid og løp 610m på gode 1.51.
– Det var kjempegøy å løpe! Jeg ble fryktelig stiv på slutten, men det er bedre å ta ut alt og heller «få det» helt på slutten, enn ikke å ta ut alt, sa en fornøyd, men sliten ankermann like etter målpassering. Og oppsummerte med det innstillingen til hele laget.
Vi skulle ha det gøy, men samtidig gi alt og litt til.
Les også: Presentasjon av Team Sportsmandens lag i Holmenkollstafetten
I etterkant har vi kun fått positive tilbakemeldinger, så dette ga virkelig mersmak.
Tusen takk til alle som meldte sin interesse, som på en eller annen måte støttet laget, og selvsagt en ekstra takk til dere som brukte en halv eller hel lørdag for å løpe en etappe for Team Sportsmanden.
Dette var moro!
Noen flere glimt FØR stafetten
Og noen glade bilder etterpå!
Alle bilder der ikke annet er nevnt: Frode Monsen
Les også hovedreportasjen på det som virkelig var Vårens vakreste eventyr!
Samleside for Holmenkollstafetten på Sportsmanden
Sportsmanden.no