Varmt, fint og fargerikt i Reykjavik Marathon
Bjørn Gjerde jubilerte med sitt maraton nummer 400!
Oppdatert
Reykjavik Marathon er ranket langt oppe på mange lister av internasjonale og eksotiske maratonløp. Så også i år, da den kanskje varmeste utgaven av løpet ble arrangert. I hvert fall ble det sagt at helgen var den fineste og varmeste denne sommeren på Island, og med mye sol og lite vind, ble det overraskende sommerlige forhold på Sagaøya i år – men desto flottere!
Massevis av nordmenn hadde lagt turen til Islands hovedstad, da rundt 15.000 løpere med stort og smått deltok på løpsfesten i hovedstaden, samme helg som det også pågår kultur- og musikkfestival. Så det var et yrende liv i gatene og stor stemning langs løypene, også da starten gikk allerede kl 08.40.
Dagens mann!
Den beste norske prestasjonen – om ikke nødvendigvis i sluttid – stod superveteranen Bjørn Gjerde for. BUL-gutten fra Sunnhordland som forlengst har «gjort østlending» av seg jubilerte nemlig med sitt 400.maraton i Reykjavik – som seg hør og bør med startnummer 400 på brystet! Fort løp han også, til tredjeplass i klasse 60-69 år på 3.21.43.
Resultatklipp – Karlar 60 til 69 ára:
1 – 3:19:14 Serge Jacqmin 1954 BEL
2 – 3:20:35 Andrew Douglas Carter 1954 GBR
3 – 3:21:48 Bjørn Kåre Gjerde 1955 NOR (bruttotider)
-I dag er det viktigste å fullføre, for dette er mitt løp nummer 400, fortalte Gjerde etter 7-8 km til Sportsmandens løpende reporter, da de løp side om side et par kilometer.
Vel i mål hadde vi en litt lengre prat med jubilanten, som var bittelitt skuffet over ikke å løpe på under 3.20, men som gledet seg over å fullføre i fin stil uten nevneverdige problemer hverken med knær eller prolapsen som han tidvis har slitt litt med de siste årene. Ikke var han langt fra klasseseier heller, men for karen som har sterke 2.34 som pers fra litt yngre dager og er en av de som har flest maratonløp i verden på under 3 timer – så må hans 400 maratonløp – nest mest i Norge – likevel karakteriseres som dagens klart størst prestasjon!
– Du som har løpt så mange maraton, har du noe favorittløp? lurte vi på.
– Ja, det er dette! svarte Gjerde uten å nøle.
– Jeg har løpt her 10 år på rad nå. Løyen er ganske rask, de to første årene løp jeg på under 3 timer og været pleier å være «bedre», forklarte han.
Med «bedre» mente han da løpsforholdene, og at temperaturen vanligvis ligger på 12-15 grader, som mange mener er en ideell løpstemperatur. Det var det ikke på lørdag, da varmen etter hvert ble påtrykkende. Da starten gikk på morgenkvisten var det lettskyet og behagelig, klar luft, men da det lille skydekket forsvant og solen ble sterkere og sterkere, ble varmen også mer og mer «plagsom». Norges beste kvinne, Therese Falk, som ble nummer to i klasse 40-49 år og sjette best totalt, beskrev det slik på sin Facebookside:
– Reykjavik Marathon ble en fin opplevelse. 3.17.27 og strålende fornøyd. Varmeste sommerdag på Island i år vil jeg tro, med strålende sol. Hvem skulle trodd at man trengte å helle kopper med vann over hodet på Sagaøya?
Ann Kristin Amundsen kom bare to plasser bak Falk i klassen til 10.plass totalt på 3.28.13, mens Janicke Bråthe ble nummer 6 i klassen og 17 sammenlagt.
Falk fortalte ellers at hun løp jevnt hele veien, og at hun nesten tok igjen Sportsmandens reporter på slutten. I mål skilte det kun 10 sekunder mellom dem. Frode Monsen ble for øvrig nummer 5 i klasse 50-59 år, på en tid som ville holdt til klasseseier i M55-59 år med normale 5-årsklasser.
Men det ble uansett norsk klasseseier i M50-59 år, da Ketil Horn (født i 1962) imponerte med 2.51.49 og suveren seier som Norges bestemann med en sterk 10.plass totalt!
Halvmaraton – halvparten så langt og nesten like fint
Halvmaraton starter samtidig med maraton, og følger samme trase til rundt 18,5 km, før den tar korteste veien tilbake til start- og målområdet, mens maratonløperne legger ut på en flott ekstrarunde som blant annet går langs et vakkert kystlandskap.
På halvmaraton var Johan Nordby beste norske på en sterk 14.plass totalt og 8.plass i klasse 30-39 år med 1.19.20, fulgt av Team Sportsmanden-duoen Christian Odgaard og Harald Ringen.
– Harald åpnet som en rakett og løp altfor raskt for meg. Men etter vending begynte avstanden å stabilisere seg. Jeg talte sekunder frem til neste lyktestolpe og så at jeg begynte å ta innpå, fortalte en godt fornøyd Christian Odgaard etterpå.
Christian løp på Sagaøya for femte året på rad og hadde denne gangen også en uformell reiselederrolle for en stor gjeng med glade løpere som hadde Reykjavik Marathon som sesongens store happening.
Harald Ringen var en av løperne i reisefølget, og selv om den lettbente veteranen fra Oppegård fikk smake både sin egen åpningsfart og hofteproblemene sine etter hvert, med tre små stopp som resultat, ble det en flott 4.plass i klasse 50-59 år, kun 8 sekunder fra pallen. Sluttiden ble gode 1.23.30 i det som bare var hans andre konkurranse i år.
Odgaard var fire plasser foran på totallisten til 26.plass med 1.22.52, og 10.plass i klasse 40-49 år. Til tross for at dette var hans svakeste tid noensinne på halvmaraton, var han veldig fornøyd med dagen.
-Det er det jeg er god for nå, og jeg er godt fornøyd ut fra treningsgrunnlaget mitt, samt at jeg ikke hadde noen føling med hamstringsproblemene mine, fortalte Odgaard etterpå.
Les også Christian Odgaard sine tidligere rapporter fra Reykjavik Marathon på Sportsmanden:
Reykjavik Maraton 2015 – Kjellergraving og en brennhet rumba i Lækjargata!
Reykjavik Marathon 2014: Even Better Than The Real Thing!
Reykjavik Marathon 2013 – på røvertokt til Sagaøya!
Det ble for øvrig canadisk og britisk seier på maraton ved hhv David Le Porho (2.29.45) og Betty Bohane (3.06.27) – mens det ble hjemmeseire til Sagaøyas egne Hlynur Andresson (1.10.04) og Helen Olafsdottir (1.24.32) på halvmaraton.
Klassevise resultater halvmaraton
Flere bilder fra et fargerikt Reykjavik Marathon
Alle bilder der annet ikke er spesifisert: Sportsmanden.no
Sportsmanden.no