«Vårens Vakreste Eventyr»
Oppegård var godt representert i løpsfesten i Holmenkollstafetten!
Holmenkollstafetten er verdens største stafett og Norges største idrettsarrangement. I år var det attpåtil rekorddeltakelse med tett oppunder 50.000 løpere i «Vårens Vakreste Eventyr». Oppegård var selvsagt godt representert på flere fronter.
Ungt og lovende lag fra OI
Oppegård Idrettslag er fast inventar i Holmenkollstafetten. I år stilte man med et svært ungt lag, der en del av de lovende langrennsløperne i klubben utgjorde stammen i laget. Et par sene forfall gjorde at noen veteraner måtte steppe inn, men snittalderen var likevel svært lav.
– Takk for flott innsats i årets stafett. Det var gøy at så mange unge juniorer fra Oppegård stilte opp. Det lover bra for de neste årene. De eldste juniorene var dessverre forhindret fra å delta i år. Oppegård ble nummer 23 i Klasse F2 Menn Senior med sluttiden 59.39. I fjor ble vi nummer 22, så vi holdt stillingen.
Slik oppsummerer og takker Tron Gifstad for innsatsen til det unge laget dagen derpå. Sammen med Even Tveter er han lagleder for OI.
I en så stor stafett skjer det alltid noe uforutsett. I fjor fikk lagets løper på den lengste etappen strekk under oppvarmingen, men laglederne klarte å løse flokene mens stafetten pågikk. I år var uhellet ute før stafetten egentlig hadde startet.
– Gabriel Bondevik var dessverre litt uheldig og ble dyttet over ende i det 48 mann store feltet i starten, men han kom seg opp igjen og fullførte på en flott måte, forteller Gifstad.
Bondevik er en av de mange svært unge og lovende ungguttene, og i et stort felt med mye knuffing om startposisjonene kan uhellet fort være ute. Å finne makkeren i de overbefolkede vekslingsfeltene er heller ikke så lett, noe Team Sportsmanden fikk erfare med litt kluss på to av sine vekslinger. Det er imidlertid slik man må regne med, det skjer nesten aldri at alt går helt smertefritt for seg. Men det er liksom litt av sjarmen med løpsfesten i Oslo.
En av de yngste på laget var Philip Unnersaker, som løp den korteste etappen.
– Philip er langrennsutøver og går for Oppegård IL. Han går på Wang Ung Oslo i 9. klasse, løp etappe 12 som er sprintetappen på 370 meter på 59 sekunder. Det var første gangen han var med på Holmenkollstafetten. Det var en flott opplevelse og han håper å få løpe neste år også, forteller Pia Katarina Halvorsen fra Oppegård IL Langrenn, som har sendt oss dette fine bildet.
Superreserven
En som kom inn på laget til OI i siste liten var Eivind Bjørhei, som med sine 31 år blir for veteran å regne i det unge laget. Men han viste seg nok som en solid forsterkning da han steppet inn på den 1260 meter lange 5.etappen etter et forfall dagen før stafetten.
– Etappen gikk helt greit. Det var første gang for OI, jeg ble hanket inn som reserve, forteller karen fra Myrvoll, som senere også løp den lengste etappen for bedriftslaget på nøyaktig samme tid som Erlend Hokholt presterte for Team Sportsmanden. Det er mange spreke løpere i kommunen!
– Løpsfest eller syrefest, skrev Thomas Gifstad litt kryptisk på Instagram etter stafetten.
Overfor oss utdyper han litt mer:
– Jeg synes det gikk greit, men tiden var noe dårligere enn den pleier. Det skyldes nok en litt roligere mai måned enn tidligere, så det var litt vanskelig å pushe kroppen, forteller han.
Blandingslag fra Team Sportsmanden
Sammen med Erlend Hokholt løp Gifstad både for OI og for Team Sportsmanden med en halvtimes mellomrom, begge ganger den 1240 meter lange sjette etappen, som også kalles for «Lille Besserud» på grunn av sine motbakker. Thomas har nærmest fått etappen i arv fra faren Tron, som må være en av de som har løpt denne etappen flest ganger, både for tidligere Follo FIK og for Oppegård IL i en årrekke.
Både Gifstad og Hokholt er jo vinteridrettsutøvere, og noe av det spesielle med Holmenkollstafetten er at her får kondisjonsutøvere fra flere idretter anledning til å måle krefter mot hverandre, og det er en rekke deltakere fra både friidrett, langrenn, skiskyting og orientering med, i tillegg til utøvere fra andre idretter og ikke minst tusenvis av mosjonister fra ulike bedriftslag.
Team Sportsmanden har adresse i Oppegård, og fem av lagets løpere bor i kommunen, i tillegg til flere fra nabokommunene i Follo. Laget består for øvrig av en solid miks av yngre og eldre, med et aldersspenn fra 21 til 58 år, av begge kjønn, og de aller fleste er rendyrkede mosjonister.
Laget har altså en betydelig høyere snittalder enn Oppegård IL sitt unge lag. Likevel slo Team Sportsmanden OI med fire sekunder da laget sensasjonelt ble nummer fire i fjor i den desidert største klasse A1, mens det i år ble en ny flott plassering med en sterk 13.plass av hele 1.755 lag i klassen. Tiden på 1.00.34 var imidlertid snaue minuttet bak Oppegård, uten at de to lagene er konkurrenter, men snarere samarbeidspartnere.
Fjorårets bragd kan du lese mer om her:
Heltemodig innsats i Holmenkollstafetten
Godt fornøyd
Erlend Hokholt var godt fornøyd med begge sine etapper. Først løp han den tøffe klatreetappen på 1790 meter opp til løypens høyeste punkt på Besserud for OI på gode 6.33, før han litt senere løp den lengste etappen på 2480 meter for Team Sportsmanden på sterke 8.26.
– Jeg er godt fornøyd, i dag fløt det veldig bra, forteller Erlend på Bislett etterpå, der mange pustet ut etter endt dyst.
Erlend fikk pinnen av stafett-debutanten An-Magritt Eide fra Trollåsen, som sporty stilte opp på kort varsel.
– Jeg hadde det veldig gøy! Litt trøbbel med vekslingen på grunn av en ambulanse i veien, men jeg kom meg jo i gang på et vis. Jeg er ingen sprinter, men det får så være, forteller hun etterpå.
Venninnen Gry Pladsen fra Tårnåsen var enig i at dette var gøy.
– Ja, det var gøy å være med. Etappen gikk greit nok. Jeg kunne nok presset litt hardere fra start, men var usikker på hvor mye stigning det var rundt svingen, forteller Gry etter sin tredje etappe på 600 meter, i sin fjerde start i Holmenkollstafetten for Team Sportsmanden.
Sosialt aspekt
Først og fremst er altså Holmenkollstafetten en løpsfest for mosjonister fra lag og bedrifter fra det ganske land, der det sosiale står høyt hos arrangøren.
– Det er viktig for oss å trekke frem det sosiale aspekt som YT Holmenkollstafetten har – kanskje mer enn de fleste andre idrettsarrangement i Norge. Mange ser sammenhengen mellom trening, helse, trivsel og arbeidsinnsats, og vi vil berømme bedrifter og organisasjoner som legger til rette for deltakelse i stafetten, skriver arrangøren Tjalve.
Flere bedrifter fra kommunen stilte også lag i årets stafett. Kolbotn skole, Tårnåsen skole, Oppegård kommune Eiendom, EFA Elektro, BundeBygg AS, Jottacloud, Team Tools og Ødegården Barnehage var noen av de mange bedriftene fra kommunen som stilte lag. Vi tipper at de aller fleste kommer tilbake til neste år.
Klar, ferdig… og i mål!
Bilder fra de siste forberedelsene…
Se også bildereportasjer fra Holmenkollstafetten:
Stor bildekavalkade fra Eliteklassene i Holmenkollstafetten
Bilder fra senior-, junior- og veteranklassene fra Holmenkollstafetten
Bilder fra andre klasse i Holmenkollstafetten
Du kan se mange flere bilder fra de ulike klassene i reportasjene ovenfor.
Foto (der ikke annet er nevnt): Frode Monsen / Sportsmanden.no
– – –
BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i lokalavisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.
Denne artikkelen kommer på trykk over en dobbeltside i Oppegård Avis torsdag 16. mai 2019, i en noe forkortet versjon.
Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her.
Sportsmanden.no
I see you don’t monetize sportsmanden.no, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month with new
monetization method. This is the best adsense alternative for
any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle:
murgrabia’s tools