BergenHalvmaraton

Stor suksess for Sørfjorden halvmaraton i småsurt vestlandsvær

Sørfjorden halvmaraton ble lørdag 5.oktober arrangert for femte gang. Skjønt det har også vært arrangert NM her for mange år siden, så løpet gjenoppstod egentlig i 2020. Etter gradvis økende oppslutning, eksploderte interessen før årets løp. Det var satt en begrensning på 600 deltakere og løpet var utsolgt med lange ventelister den siste uken før løpet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden var en av de heldige som fikk plass via venteliste, da en av forhåndsfavorittene, den nylige vinneren av Olso Maraton Helena Hope, ikke følte seg tilstrekkelig restituert for en ny tøff konkurranse. Dermed ble det debut i løpet for Sportsmandens redaktør i stedet. Ikke like attraktivt for arrangør og tilskuere kanskje, og langt saktere gikk det, men moro var det, noe vi kommer tilbake til i slutten av reportasjen.

Klar til start for den store gruppen som hadde tidligstart!
Flotte omgivelser: Start og mål med vidstrakt utsikt innover Sørfjorden, med Norges største «innlandsøy», Osterøy, på den andre siden.

Og Sørfjorden halvmaraton leverte varene fra A til Å, selv om værgudene ikke var helt blide på løpsdagen. Men 11 grader, skyet og lite vind tilsier gode løpsforhold, særlig siden det litt sure været med regn som var meldt lot vente på seg til de fleste enten var kommet i mål eller var på slutten av løpet sitt. Selve løypen går langs Sørfjorden, som alle som kjører bil til Bergen østfra, eller kommer med Bergensbanen, kjører langs. Løpet starter på Garnes og går østover mot Trengereid, der man snur og løper tilbake samme vei. Løypen er ikke paddeflat, med bakker både ut fra start og inn mot mål, og ellers litt småkupert i noen partier. Så vi var på forhånd litt spent på om dette var en lett løype eller ikke, noe det også var litt delte meninger om i forkant.

Småkupert. Tetfeltet underveis, her anført av Karl Jonas Tronstad.

– Den beste halvmaratonløypen jeg har vært med på

En av dem som skrøt av løypen, var fjorårets treer Helena Hope.

– Den beste halvmaratonløypen jeg har vært med på, så jeg håper du også får en god opplevelse, sa Helena Hope da vi «byttet» startnummer. Hun utdypet også litt mer:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg synes den er rask, ble veldig positivt overrasket, da det er få løyper som er raske og mindre utsatt for vind i Norge. Akkurat det siste har mye å si for min del. Kjenner flere som har satt sin personlig beste i den løypen, men nå har ikke jeg deltatt i sånn super-raske løp i utlandet heller, så da blir vel sammenligningen kanskje litt feil.

Men den tidligere halvmaratonlegenden Tom Roger Johansen, med 96 seire på distansen på rullebladet og nå ansvarlig for tidtakingen på en rekke løp på Vestlandet, var ikke helt enig.

– Nei, den er ikke rask, hevdet han.

Hmm, hvilket skjema skal jeg da legge opp til, lurte jeg selv på. Før jeg fikk betryggende info fra en av ildsjelene i arrangørstaben, Ingar Romslo. En ting er at han selv gikk på folkeskolen som lå 30 meter ovenfor start og mål og at det var drikkestasjon på Romslo underveis, så Ingar selv kjenner løypen langt bedre enn de aller fleste. Når han i tillegg viste til det faktum at løyperekorden er på gode 1:06:20, satt av Marius Vedvik i fjorårets løp, og at samme mann også har løyperekorden i paddeflate Jølster halvmaraton på 1:06:27 fra årets løp, ja da vel Sørfjorden halvmaraton også være temmelig rask?

VANT: Trygve Feidje Mjelde løper over mål som førstemann i Sørfjorden halvmaraton.
Foto: Arrangøren

Flere av tidene som ble oppnådd underbygget også dette. Løyperekordene stod ikke for fall denne gangen, men det ble en populær seier til lokale Trygve Feidje Mjelde, som kunne se over fjorden til barndomshjemmet sitt på Osterøy. Vinnertiden var 1:08:04 etter et veldisponert løp der målet var å løpe kontrollert og raskere på andre halvdel for den tidligere 800 meter-løperen fra Osterøy IL. Karl Jonas Tronstad fra Varegg Fleridrett som ledet lenge, var 26 sekunder bak i mål på 1:08:30, mens tredjeplassen gikk til Mjeldes klubbkamerat Markus Loftås på 1:09:10.

Kampen om seieren ble enda tøffere i kvinneklassen, til tross for Helena Hope sitt forfall. Men fjorårsvinner og løyperekordholder Lina Rivedal fra Varegg holdt såvidt unna for jagende Renate Galleberg. Rivedals vinnertid på 1:19:12 var 27 sekunder bak hennes egen løyperekord fra i fjor, med Galleberg bare seks sekunder bak. Ingrid Gaarder tok den siste pallplassen på 1:20:23.

VANT: Lina Rivedal tok sin andre strake seier i Sørfjorden halvmaraton. Stig Atle Eide er sekundet foran over mål.
Foto: Arrangøren.
Ingrid Gaarder spurter inn til tredjeplass på 1:20:23.

Perser og egne harer

Men det var mange som løp fort langs Sørfjorden. 12 menn løp under 1:15, hele 43 løp under 1:20, inkludert de to raskeste damene, og 15 kvinner kom inn under den gjeve 1:30-grensen.

To av dem var Rebekka Birkeland, som ble nummer fire på 1:20:53, og Norgesmesteren i 24-timersløp, Annette Velde Sande, som kom inn som nummer åtte på tiden 1:25:16. Begge hadde de personlige harer, Rebekka i kjæresten Marius Sørli, Annette i en av Norges beste veteraner i Robert Hisdal. Og begge perset de med flere minutter!

Rebekka Birkeland kan glad klokke seg i mål på solid ny pers.
Annette Velde Sande var overveldet over at Robert Hisdal ikke bare stilte som hare, men også iførte seg en utradisjonell løpedrakt som skulle verne henne mest mulig for vinden! Harejobben ble tatt til et nytt nivå her!
Leni Økland-Lihaug var også en av de 15 kvinnene som løp på under 1:30, selv om hun fikk problemer med hoften underveis og var en smule skuffet etterpå. Det var i hvert fall ingenting å si på harejobben og støtten fra kjæresten Bjørn Tore Kronen Taranger, som loset Leni trygt over mål.

Superveteraner med supertider!

De kanskje aller beste prestasjonene finner vi likevel langt oppe i veteranklassene. I klasse M75-79 år løp 76 år gamle Herbjørn Brennhovd fra Gol IL på knallsterke 1:48:20. Men selv det holdt ikke til klasseseier! Den gikk nemlig til den to år eldre Johannes Lunde fra Laksevåg TIL på fenomenale 1:46:58! Tiden hans er 55 sekunder bak sin egen tid fra Bergen City Marathon som topper årsstatistikken for aldersklassen i Norge på 1:45:03. Brennhovd ligger også der på andreplass, med 1:46:19 fra Drammen halv 8.september.

I den litt yngre veteranklassen M60-64 finner vi også en supertid. Robert Næss er et kjent fjes for de fleste, men det er nok få som forbinder en av Norges skarpeste analytikere som stadig vekk dukker opp på tv-skjermen med løping. Robert Næss er imidlertid en allsidig kar, og 60-åringen tok en imponerende og knusende overlegen klasseseier på sterke 1:23:40! Med det avanserte Vareggløperen også fra femte- til tredjeplass på årsstatistikken for klasse M60-64 år, kun åtte sekunder bak Snorre Nicolaisen. Øverst topper Andreas Beck Engebretsen med 1:21:13 etter Drammen halv.

Du har helt sikkert sett han før, men ikke slik! Robert Næss tok ut det siste i innspurten.

Hvis noen lurer på hvordan det gikk med Sportsmandens redaktør, så fikk han altså grisebank av nevnte Robert Næss, men var likevel strålende fornøyd med andreplass i klassen og ikke minst med endelig igjen å komme under 1:35 etter sitt beste halvmaraton på tre år. Her er racerapporten som ble lagt ut etter løpet:

SØRFJORDEN HALVMARATON ✅🔟

«Jeg var en snartur over fjellet i helgen for å tømme mer fra leiligheten til mor og fikk selvsagt lagt inn et nytt løp. Sørfjorden halvmaraton var faktisk utsolgt med 600 påmeldte, men da vinneren av Oslo Maraton meldte forfall, åpnet det seg en mulighet som jeg grep med begge hender.

Dette var et veldig flott løp på den gamle veien langs Sørfjorden fra Garnes i Arna til Trengereid t/r, med Osterøy på andre siden, det samme strekket som jeg kjørte både dagen før og dagen etter på vei til og fra Bergen. Men var løypen egentlig rask? Før start var det litt delte meninger. Men ja, selv om det går både litt opp og ned underveis, kan jeg nå etterpå bekrefte at løypen er ganske så rask! I hvert fall overrasket jeg meg selv med mitt raskeste halvmaraton på flere år! Jeg trodde nesten at tiden for sub 1:35 var forbi, men nå satt den! Men jeg måtte jobbe knallhardt for å klare det, til tross for et uforutsett problem. Jeg begynte nemlig å blø neseblod etter 6km, og de neste 8-9 kilometerne spyttet jeg rødt. Og det var ikke fra rødbetedrikken til Synergy som jeg selvsagt inntok før start. Sammen med superskoene Xtep 160X 5.0 Pro fra XTEP Nordic hjalp nok energien fra rødbetene meg til å holde trykket oppe på returen, med negativ splitt og en kruttsterk avslutning. For målet holdt på å glippe, men med de to raskeste kilometerne som de to siste og en febrilsk sluttspurt der det faktisk står at jeg på de siste 45 sekundene løp i en hastighet på 24 km/t(!!!), så holdt det med 10 sekunders margin til sluttid 1:34:50. Strålende fornøyd med det!

Tusen takk til IL FRI – Friidrett og Ingar Romslo for er supert arrangement! Med 11 grader og relativt lite vind var det gode løpsforhold. Lett musk var bare forfriskende, og det meldte regnværet kom heldigvis ikke før jeg jeg var i mål.»

Per Gunnar Alfheim (483) sliter seg i mål på 2:02:21 etter start i tidligpuljen, ikke i helt samme gode form som i glansdagene. Men den tidlige ultrapioneren i Norge stiller opp, og er dessuten fullt involvert og engasjert i løpemiljøet gjennom egen coachingvirksomhet. Julie Vonheim (184) blir nummer 12 av alle damene på gode 1:29:13.
Jubel! Thea Gjestvang-Knutzen kan strekke armene i været etter sterk sjetteplass på sterk tid; 1:23:15.
Mer jubel! Finn Alexander Lie fra Fjell på Sotra jubler over 1:28:18.
Monica Solberg fra Eidsvåg ser ut til å være veldig godt fornøyd med å komme godt under 2 timer. Sluttiden ble 1:57:56.
Ann-Helen Dalen var også jublende glad for ny pers på 1:32:51. Som ganske mange, blant annet kvinnevinner Lina Rivedal og flere av de andre som er nevnt i reportasjen, løp Dalen med Xtep 160X 5.0 Pro – en sko som svært mange lovpriser og har fått øynene opp for. Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Sportsmandens redaktør er medeier i Xtep Nordic. Du kan lese mer om Xtep og skomodellene på Xtep.no
Det var mange som løp med Xtep sin OL-modell i Sørfjorden halvmaraton.

Resultater Sørfjorden halvmaraton, 5.10.2024

Foto: Arrangøren og Frode Monsen/ Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.