HalvmaratonLøpingRoar TomterSkribenter og bloggereStor-Oslo

Løpsrapport fra klassevinner på Lørenskog

Lørenskog Halvmaraton har fine tradisjoner både som sesongavslutning, sesongåpning, innledning av Vinterkarusellen på Romerike og som KM for Akershus. Det meste er altså tilrettelagt for tøffe dueller og mye å kjempe om. Her er en løpsrapport fra en av de som var med på å sette farge på arrangementet, Roar Tomter, supplert med kommentarer fra flere andre løpere på Lørenskog. Sesongen 2014 er i gang!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Racerapport Lørenskog halvmaraton 26.okt 2013

 – Tekst og foto: Roar Tomter –

Så var det endelig klart for race igjen! Gledet meg til å ta turen til Lørenskog og var skikkelig sugen på å få startnummer på brystet igjen. Etter en konkurransepause siden suksessen i Oslo Maraton (se reportasjen Oslo Maraton: drømmen om under 3 timer…), var jeg nå ivrig på å komme i gang igjen.

Løypekartet, med en 5 km sløyfe som løpes 4 ganger.
Løypekartet, med en 5 km sløyfe som løpes 4 ganger.

Hadde ikke de helt store forhåpningene før løpet, da jeg har trent relativt hardt og hatt mye «småvondter» i beina den siste tiden. Lørenskog-løypa passer meg heller ikke spesielt bra, da det er en meget vindutsatt løype. Løpet i seg selv har jeg ingenting å utsette på. Her er det parkeringsvakter, startnummer-konvolutt, fine garderobefasiliteter og relativt flat løype. I tillegg kommer det aller viktigste med disse løpene, og det er møtene med de alltid blide og likesinnede løperne. På vei til hallen møter jeg Trond Inge og Morten som er i oppvarming før sin 5,9 km!! I garderoben gjør Vidar ”dieseldyret” Nilsen seg klar til start, og så blir det hyggelig oppvarming med nevnte Nilsen, Steinar og Wiggo, som jeg fikk gleden av å hilse på for første gang. Vi har jo mailet diverse syreverdier og laktattester tidligere, så vi kjente hverandre indirekte fra før. Sånn er det jo i denne glade løpeverdenen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Lørenskog oppvarming del 2
Wiggo Bowitz, Steinar Lien og Vidar Nilsen er spente før start. (Foto: Roar Tomter, Sportsmanden)

Selv om vintertiden er på vei, var det meget behagelige 13 grader ved start. Jeg stilte opp helt i front sammen med Oppegård-gutta og Rune Fenne. Til og med Mads B. Johansen og Jon Olsen sto bak oss, men Steinar mente vi sto riktig plassert, og man lytter på erfarne halvmaratoneksperter. Starten gikk og et rush av løpere fosset forbi meg, her var det mange som hadde det travelt. Etter å ha sprengåpnet med Espen Ringom i fjor (og fått som fortjent etter 15 km), så var ikke det et tema i år. Fant fort en fin gruppe med en del kjente fjes. Vidar la ut i et fornuftig tempo rett under 4 blank, og der havnet også Marit Haslie med flere. Her måtte jeg bare være med, og la meg på halen i gruppen. Vi ble fort en gruppe på 10 løpere, og det var helt perfekt med tanke på vinden.

Den første 5 km-runden fortsatte slik, Vidar dro og gjengen la seg på hjul med meg helt bakerst. Når AHUS var passert og vi skulle starte på runde nr 2, kom det forslag fra en om at vi skulle kjøre rulle i motvinden som ventet oss. De to i front startet, men det kom ingen andre opp og hjalp dem. Jeg tenkte at dette var et spennende forslag, og bestemte meg for å bidra. Tok et drag fra baktroppen og la meg i front, og vi ble tre stykker som kjørte rullen over sletten mot Metro. Det ga meg ingenting annet enn ros fra mine to nye kompiser, så når sletten var over lot jeg hele gruppen passere og la meg bakerst igjen. Gruppen fortsatte og vi hentet etter hvert inn noen startkanoner som la seg i baktroppen vår. Da vi nærmet oss sletten mot Metro igjen, var de to dravillige litt mindre villige. De begynte å bli slitne og la seg bak i gruppen. Vi ble denne gangen løpende i slangeformasjon, hvor han første prøvde å få hjelp, men alle lå rett bak på en linje. Det hjalp ikke om han løp til høyre eller venstre for å slippe folk forbi, alle fulgte hans bevegelser. Farten sank og ”slangen” snirklet seg mot Metro.

Lørenskog oppvarming
Litt mer rett linje under oppvarmingen på Lørenskog.
(Foto: Roar Tomter, Sportsmanden)

Halvveis ut i løpet begynte gruppen å strekke seg ut. Jeg hadde ikke så gode bein, men pusten var helt fin og følte meg ikke spesielt sliten. Tanken på en fartsøkning for å oppnå en bedre tid var skrinlagt, nå var det kun prestisje som gjaldt for mitt vedkommende. Ellefsen, Hæhre, Haslie og en til hadde til nå vært omtrent like passive i gruppen som meg (bortsett fra stuntet med rullen). De la seg nå foran, og Vidar så ut til å slippe dem noen meter ved 13 km. Denne luken måtte jeg bare tette, og etter en liten evaluering med Vidar i det jeg passerte han, så bestemte også han seg for å bli med. Jeg løp først inn i AHUS-bakken nest siste gangen, tenkte det var best å ha noen meter å gå på i tilfelle noen skulle sette inn et støt her. Det skjedde ikke, alle la seg på bak og vi krabbet opp bakken. Deretter slapp jeg Ellefsen, Hæhre og Haslie forbi, nå kunne de ta vindstøyten på vei mot Metro, mens jeg lå bak og sparte krefter, med Vidar i hælene.

Da det nærmet seg 2,5 km igjen bestemte jeg meg igjen for å komme inn i AHUS bakken først, og tok teten selv om Ellefsen svarte opp på den bittelille fartsøkningen. Inn i AHUS bakken for siste gang var jeg først, og ventet bare på at Vidar skulle kline til. I stedet slo Roger Hæhre til og var først opp bakken, men jeg slapp han ikke en meter. Vi dro på sammen, og jeg merket at de bak ikke hang seg på oss. Derfra og inn var jeg bestemt på at ”gruppeseieren” skulle tilfalle meg. Økte farten over broen og ned mot hallen, snudde meg faktisk rundt et par ganger for å slippe en frenetisk sluttspurt. Luken var stor nok og jeg fikk gleden av å slå hele gruppen inkludert Hæhre, Ellefsen, Nilsen og Haslie (sistnevnte har jeg løpt mot fire ganger siden i sommer). Ingen «tjeideng» i dag, ingen topptid, men gruppeseier og godt fornøyd med gjennomføringen.

Etterpå ble det hyggelig after-run med Vidar, Steinar, Wiggo, Morten og Trond Inge. Flott arrangement som Lørenskog skal ha skryt for.

Lørenskog i dusjen
Trond Inge Carlsen (t.v.) ble nr 3 totalt på kortdistansen på 5,9 km (22.35), mens Moten Gammelsæter ble nr 3 i klasse 45-49 år (24.20). Alle fire har kommentert løpene sine nedenfor. (Foto: Roar Tomter)

– – – – –

«Firebanden» på bildet ovenfor har alle kommentert løpet på SkriveBlokken. Her er noen utdrag:

Vidar Nilsen:
Hyggelig på Lørenskog i går. Alltid kjekt å treffe trikotkledde godt voksne herremenn ;)
Løpet var ikke akkurat noen innertier, det var «is i rubben» hele veien. Åpnet etter planen på 3.54-fart og holdt dette en stund, men det ble tyngre enn jeg hadde trodd underveis. Måtte litt skuffende konstatere at jeg måtte jobbe hardt for å holde fire-blank-fart. Hadde forventet at Roar skulle stikke fra gruppa ved 15 km, men han hadde heller ikke noen stor dag på jobb. Avslutningen hans var likevel av godt gammelt merke. Jeg tapte de 17 sekundene fra sykehusbakken og inn til mål. En bra gjennomkjøring og sikkert godt å ha i bånn før Jessheim.

Steinar Lien: 
Jeg kom godt i gang. Skjema var 3.56 pr kilometer men det holdt bare de to første. Åpna på 3.55 og hadde 3.53 på neste. Da var jeg nesten oppe i rygg på gruppa til Vidar. Jeg syntes de holdt litt for stor fart og lot dem gå, med det resultat at jeg spratt opp i 4.07. Utover i første runden gikk det jevnt litt over 4 fart. Ut på den andre runden fikk jeg opp farta og begynte å plukke løpere. Det ble den raskeste runden med snittfart rundt 4 blank. På 3 runden fikk jeg det litt og måtte helt opp i 4.24 i sykehusbakken. Siste runden ble litt bedre og jeg plukket igjen endel løpere.

Trond Inge Carlsen:
Da var sesong 2014 i gang, ettersom Vinterkarusellen på Romerike regnes som 2014 i sin helhet og operer med aldersklasser deretter. Ellers hadde jeg tatt klasseseier på 5,9 km, men måtte se meg slått av Oddbjørn med krykkene som løp for livet som han sa etter målgang. Han vant også totalt.

Etter en hyggelig oppvarming med Morten, vi løp hele løypa som oppvarming, tok jeg en rolig åpning ut fra start, men det var likevel kun 2 personer foran meg. Oddbjørn fikk et stort forsprang med en gang, og det holdt han helt til mål, til tross for at jeg flere ganger underveis gjorde forsøk på å ta innpå. Etter første km som gikk på 3.46, var det bare Oddbjørn foran meg. Men bak meg var det flere som hang på meg. 2.-4.km gikk på 3.48, 3.48 og 3.41, meget jevnt med andre ord, men ikke særlig fort. Etter 4 km var det bare Runar Gilberg som fulgte meg, og han lå i ryggen hele tiden til vi var ferdig med alle motbakkene opp mot Ahus. Da stakk han forbi og fikk raskt en stor luke som jeg aldri fikk tettet. På toppen av bakken var jeg nemlig helt tom for luft. Den 5.km gikk på 4.08 og siste 950 meter på 3.22. 5 km ble passert på 19.13, altså langt ifra en god tid.

Det var en tøff løypa med flere leie moter og mye motvind i dag. I motvind er det jo den som drar som sliter mest, mens i medvind er jo den som drar skjermet av de bak, slik at det ikke er noen fordel. Men temperaturen var fin og det var sol hele veien, så løypa var egentlig fin og arrangementet helt tipp topp som vanlig. Men det fine været lokket nok enda flere ut, så sykkelstien vi løp på var jo full av gående, syklende og til og med hester, pluss mange vannpytter og vått glatt løv hvis en skal ta med alt.

Morten Gammelsæter:
Snaue seks kilometer på Lørenskog gikk etter planen. Fireblankfart det meste av veien, tapte mest opp forbi skolen. Hadde to løpere i synsvidde på slutten. Tok den første i nedoverbakken mot mål og den andre i oppløpet. Så plasseringen var det ikke mye mer å få gjort noe med.

Lørenskog Fenne nr1
Suveren seierherre. Det var aldri spennende om hvem som tok hjem totalseieren på halvmaraton på Lørenskog. I år som i fjor ble det Rune Fenne, i midten her, som gratuleres av Vidar Nilsen og Wiggo Bowitz. (Foto: Roar Tomter, Sportsmanden)

 

Kommentar:
Roar Tomter tok ikke bare den innlagte «gruppeseieren», han var også klart raskest av de 20 som stilte i klasse 40-44 år og vant klassen med over halvannet minutt på sluttiden 1.23.41. Sportsmandens «løpende reporter» fra Østfold har for øvrig hatt en knallsesong og perset på omtrent samtlige distanser i år, med 36.19 på 10 km fra Sentrumsløpet, 1.22.10 på halvmaratondistansen i det langt lettere Fredrikstadløpet og sist, men ikke minst, med sub 3 og 2.58.51 i Oslo Maraton.

Stemning-7-jubel_Roar_OleA
Til slutt et gladbilde av reporteren selv, Roar Tomter, her til venstre etter årets høydepunkt med kraftanstregelsen i Oslo Maraton, der 3-timers grensen ble brutt for første gang både av Roar og av Ole Arne Eiksund. Ole Arne (t.h.) var for øvrig tilbake i maratonmanesjen i helgen, da han ble nr 8 totalt i den tøffe løypen i Fredrikstad Maraton på 3.15.05. Resultater fra Fredrikstad Maraton her. (Foto: Frode Monsen, Sportsmanden)

Resultater Lørenskog halvmaraton med video fra innspurten på 5,9 km.

Les også: Fenne og Haslie vant Lørenskog halvmaraton

 

sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Løpsrapport fra klassevinner på Lørenskog

Kommentarfeltet er stengt