Den vanskelige svømmingen
Svømmetips og trening for triatleter
Svømmingen er ofte bøygen for mange triatleter, ikke minst for nybegynnere. Interessen for triathlon har jo økt kraftig de siste årene. Ofte er det utøvere og mosjonister med bakgrunn fra løping eller sykling som får lyst på å sette seg nye mål og utfordre seg selv i triathlon.
Men også for mange av de beste triatletene, er det ofte svømmingen som er vanskeligst. Som for tidenes desidert beste norske kvinnelige triatlet, Kristin Lie. Hun konvertere selv i sin tid til triathlon fra løping og særlig maraton, der hun har et norgesmesterskap på merittlisten. Syklingen tok hun fort, men i svømming har også hun slitt en del, og gjør det fortsatt.
Etter Ironman Arizona for et par uker siden beskrev Kristin Lie sin egen svømmeinnsats på en lettere ironisk måte:
– De første 1700 meter svømte jeg helt alene i blikkstille vann. Feltet med de andre proffjentene forsvant umiddelbart. Den siste delen av løypa var det kaotisk med svømmere som suste forbi på begge sider… Skjer det ikke noen store endringer med svømmingen i løpet av vinteren, får jeg vurdere en karriere som duathlet.. MEN jeg har drastiske tiltak i ermet før den tid. Jeg unner ingen den opplevelsen jeg har under svømmeetappen!
Back to basic – igjen!
Et av tiltakene – kanskje ikke så drastisk, men dog – er å trene, og å gå på svømmekurs. Det gjorde Kristin forrige helg, på Flow Swimcamp, sammen med rundt 20 andre triatleter.
– Helgen gikk med til å fokusere på de riktige tingene – i riktig rekkefølge: høyde i vannet, linje i vannet (minst mulig motstand), balanse, rotasjon og tilslutt armtak.
Og kanskje det er både en trøst og god motivasjon for vanlige mosjonister som strever med svømmingen at selv de beste kan slite, og at det er terping og øving som gjelder for dem også:
– Dessverre er det ikke gjort i en håndvending verken å få økt bevegelighet, bedre beinspark eller en bedre linje i vannet… men noen små steg i riktig retning omtrent daglig bør vel hjelpe en eller annen gang, skriver Kristin på bloggen sin i innlegget
Back to basic – igjen!
Sport & Fritid hadde denne uken en artikkel som går på mye av det samme. De har også en interessant liste over 10 vanlige feil som triatleter ofte gjør, som gjengis i hovedtrekk her. Det kan kanskje gi noen aha-opplevelser eller være en nyttig sjekkliste for egen trening:
Dette gjør triatletene feil
1. Mange svømmer med bryst og hode opp i forhold til hofter og bein, fordi de føler at de synker. Problemet er jo bare at en da synker enda mer…
2. Å puste for sent ødelegger rytmen. Du skal ikke puste etter at hånden har kommet ut av vannet, men start pustingen i det du setter hånden i vannet.
3. Ikke svøm med «korte armer» med uforholdsmessig mye bøy, men strekk ut armene og sett armen i vannet så langt frem som mulig.
4. Fokuser på korte, sterke tak med høy frekvens, og ikke prøv å gli i vannet med lange tak.
5. Ikke hold pusten under vann, da mister du rytmen. Pust ut under vann.
6. Ikke tren for mye med «pullbuoy» mellom beina (som gir oppdrift på treningen), for da lærer du ikke å finne balansen i vannet.
7. Lær deg å puste til begge sider, ikke bare den ene siden.
8. Ikke svøm med armene «i kryss», da vil du svømme skjevt. Stå på land med armene rett opp i skulderbreddes avstand. Det er slik du skal treffe vannflaten, en armlengde foran skulderen.
9. Husk høy albue ikke bare over vann, men også under vann. Da får du bedre tak på vannet og større fremdrift.
10. Husk å bruke beina i vannet. Uten et godt beinspark vil du du ikke få en god kroppsposisjon som gir større fremdrift med mindre krefter.
(Kilde: Finansavisen, Sport & Fritid)
Da er det bare å ønske gamle og nye triatleter lykke til med vinterens viktige svømmetrening!
sportsmanden.no