BirkenCarl Fredrik HagenLangrennSki Classics

Anikken Alnæs koblet grepet om gul trøye og samboer Carl Fredrik Hagen var ikke stort dårligere i sitt første renn på 13 år – andreplasser til begge i Birken

Samboerparet Anikken Gjerde Alnæs og tidligere proffsyklist Carl Fredrik Hagen ble begge nummer to i henholdsvis Birkebeinerrennet og SkøyteBirken i helgen. Birkebeinerrennet ble vunnet av Andreas Nygaard og Stina Nilsson, begge fra Team Ragde Charge. Nygaard tok sin femte seier og den fjerde på rad, og seiler opp som en av tidenes mest meritterte i Birken. For Stina Nilsson var det hennes første seier i Birken og hennes andre i Ski Classics, men med seier også i Vasaloppet for 13 dager siden, er det litt av en dobbel den tidligere langrennsløperen og skiskytteren kan vise til.

Stor tv-produksjon. Birkebeinerrennet ble sendt til rundt 70 land, og løperne ble fulgt av både scooter med kamera og helikopter. Her kommer tetfeltet på vei til løypens høyeste punkt på Midtfjell, noen kilometer før Sjusjøen, etter de lange og tøffe stigningene fra Kvarstadsetra halvveis.

Moro også med brødreparet Amund og Johan Hoel på hver sin side av Nygaard på seierspallen etter et rivende spurtoppgjør der åtte mann kom samlet inn på oppløpet på Birkebeiner skistadion på Lillehammer, etter 54 harde kilometer over fjellet fra Rena. Det lå veldig lenge an til ny løyperekord, men vinnertiden 2:20:15 var 47 sekunder bak Petter Eliassens fantastiske seier på 2:19:28 satt for 10 år siden.

Fire mann har fått en liten luke, med Ole Jørgen Bruvoll som drar knallhardt i tet, med vinner Andreas Nygaard på bakskiene. Tredjemann i mål, Johan Hoel, følger i rygg på Nygaard, mens Axel Jutterstrøm (t.v.) er sistemann i kvartetten. Jutterstrøm og Bruvoll endte som nummer 5 og 6 i mål, sistnevnte etter kluss med svenske Max Novak, som etterpå ble disket.
TOER: Amund Hoel passerte Midtfjell i den andre lille gruppen, men i spurten på Lillehammer var det kun Andreas Nygaard som var hakket hvassere enn karen som i guttedagene gikk for lille Frogner IL på Romerike, der de jevngamle kameratene Ivar Ryttervold og Herman Martens Meyer da var enda bedre. De tre barndomskameratene fra Frogner tok blant annet trippelseier i Ungdoms-sprinten i Drammen i 2015.
Martens Meyer var senest i fjor med på stafettlaget til Åsen IL som vant gull i NM, mens Ryttervold har gjort et aldri så lite comeback som primus motor for det nye langløpslaget Team Andiamo. Ryttervold, som i guttedagene både vant Hovedlandsrennet i sprint og tre seire Ungdoms-sprinten i Drammen, var også meget godt fornøyd med Birken-pers med 66.plass på 2:32:11 etter å ha spurtslått ingen ringere enn både Petter Northug og Øystein Pølsa Pettersen.

Tøffe tak om pallen og gultrøyen hos damene

På damesiden var det noe større strekk i teten, men det ble til slutt et durabelig oppgjør om andre- og tredjeplassen mellom Emilie Fleten og Anikken Gjerde Alnæs. Fleten var den eneste som klarte å henge med kjøret til Stina Nilsson opp de siste bratte bakkene til Midtfjell, mens Alnæs og svenske Louise Lindstrøm, de to siste i kvartetten som til da gikk sammen, måtte slippe med 10-12 sekunder.

Sportsmanden stod på løypens høyeste punkt sammen med Anikken sin like kjente samboer, Carl Fredrik Hagen, som la opp som syklist i høst etter flere år som proff. Stor var imidlertid overraskelsen vår da Hagen junior dukket opp sammen med senior på Midtfjellstoppen.

– Skulle ikke du kommentere Birkebeinerrennet på Nrk da?

Jo, det var planen det, men Nrk hadde åpenbart fått kalde føtter for alle former for bindinger etter hoppskandalen, der Johan Remmen Evensen har vært vært brukt som ekspertkommentator. Hagen fikk imidlertid beskjeden fra Nrk lovlig sent. Først kvelden før Birkebeinerrennet, etter å ha kjørt hjem til Oppegård fra Sjusjøen etter selv å ha gått SkøyteBirken tidligere samme dag, fikk Hagen beskjed om at han likevel ikke fikk kommentere rennet. Dermed var det bare å sette seg i bilen igjen klokken 05 lørdag morgen og kjøre tilbake til hytten på Sjusjøen, for så å ta seg frem til Midtfjellet for å heie frem kjæresten i stedet. Nå uten noen form for bindinger eller hemninger!

– Anikken er best utfor, så hun kan tåle å ligge litt bak på toppen og kjøre det inn etter Sjusjøen, var analysen da tetkvartetten nærmet seg. Og forspranget på løypens høyeste punkt var ikke stor da Carl Fredrik ivrig kunne heie og formane kjæresten til å gi alt på de siste meterne til toppen, der hun som vanlig fikk kjærkommen drikke av Hagen senior.

Anikken Gjerde Alnæs kjemper seg opp den siste bakken til toppen i rygg på Louise Lindstrøm, mens Carl Fredrik Hagen løper til venstre og heier frem kjæresten.
Den gule trøyen som sammenlagtleder av Ski Classics skal forsvares med nebb og klør!
Dype staketak her på Alnæs og Lindstrøm, mens unge fans heier av full hals.
Løypens høyeste punkt passeres akkurat i det Stina Nilsson og Emilie Fleten setter utfor bakken i høyre billedkant.
Drikke levert og bakkene forsert. Nå starter jakten på tetduoen.

Men Stina Nilsson viste seg i enda bedre form enn antatt, også utfor, så etter hvert skjønte heiagjengen på toppen, der mamma Alnæs også etter hvert hadde innfunnet seg, at seieren ville gå til den svenske jenta, som vant på sterke 2:44:48. Men hvor var Anikken? Var andreplassen fortsatt mulig? Støtteapparatet fulgte spent med på små tv-skjermer på mobilen, men var skikkelig frustrert over elendig tv- produksjon som kun fulgte lederen på de siste kilometerne. Men så, som troll av eske like før mål, dukket plutselig Anikken Gjerde Alnæs opp bakerst i tv-bildet, kun 10-15 meter bak Fleten, og med kraftfulle tak staket Ski Classic-lederen seg forbi fjorårsvinneren og rivalen om den gule trøyen på de aller siste meterne før mål etter en ellevill innspurt til 2:45:24 som sluttid. Plutselig stod jubelen likevel i taket på Midtfjellet også! Dette var nemlig særdeles viktige poeng i kampen om sammenlagtseieren.

Stina Nilsson ble for sterk. Stortalentet som fikk tilnavnet «Silver-Stina» helt tilbake til VM i Falun i 2015, har omsider funnet seiersresepten med en imponerende dobbel som vinner av Vasaloppt og Birken med to ukers mellomrom. Det henger høyt! Emilie Fleten holdt følge lenge, men måtte slippe noen kilometer før mål, og på selve oppløpet ble hun også innhentet og passert av Anikken Alnæs.
Carl Fredrik og Svein Hagen følger spent med på utviklingen etter å ha heiet og langet drikke på toppen. Sportsmanden sin planlagte langing til omtalte Ivar Ryttervold og veteranen Thomas Gifstad var ikke like vellykket, da begge kom på «feil» side i sporet og dermed gikk glipp av en porsjon med rødbetedrikk som ville gitt nye krefter! Nå klarte de seg meget godt uten også, og begge satt solid Birken-pers. Gifstad som trappet ned satsingen etter fjorårssesongen viste gryende storform etter 47.plass i Vasaloppet, og nå gikk han 7 minutter raskere enn sin tidligere bestenotering i Birken til sterke 2:27:25 og 32.plass.

Et eventyr! Og en overraskelse…

At Anikken Alnæs igjen kom på pallen i Ski Classics og er i posisjon til for første gang å vinne den gjeve, gule trøyen, er i i seg selv ganske utrolig, med tanke på den dramatiske hendelsen da hun i fjor sommer på en rulleskitur ble meid ned av en bil som ikke overholdt vikeplikten. En knust kneskål, avrevne muskler og sener og flere måneder med alternativ trening med mye sittende staking ble det skjebnesvangre resultatet. Så sent som i høst ga legene henne kun en liten sjanse til å kunne stå på ski igjen mot slutten av vinteren, men det var også reell fare for at hun aldri kunne gå på ski igjen, og i hvert fall ikke delta i konkurranse. Resten har vært et eventyr for 30-åringen fra Romerike, som i år går for Team Engcon – med knebeskytter og et kne som hun fortsatt ikke kan bøye mer enn 90 grader – men som har vært bedre enn noen gang, tatt sine første seire i Ski Classics og altså leder i kampen om den gule trøyen og den gjeve sammenlagtseieren i Ski Classics.

Slik det har utviklet seg denne vinteren var det imidlertid ingen sensasjon at Alnæs skulle kjempe om seieren i Birkebeinerrennet. Da var det nok langt mer oppsiktsvekkende – om enn i noe mindre målestokk – at samboer Carl Fredrik Hagen fikk samme plassering dagen før i SkøyteBirken! I sin første langrennskonkurranse på 13 år, påmeldt noen dager før rennet, overrasket nemlig ex-syklisten seg selv og alle andre med å bli nummer to, kun slått av Håvard Moseby, og med sterke navn som Jon Rolf Skamo Hope og landslagsløper i skiskyting, Vetle Sjåstad Christiansen på plassene bak seg!

–Blir det et lite comeback som langrennsløper nå da, lurte vi på?

Men Carl Fredrik Hagen bare smilte og lo og var raskt med å avvise det.

Før han ble syklist satset nemlig Hagen et par år på langrenn og han deltok blant annet i NM på Gåsbu i 2013, og tok gull i U23-VM i vintertriatlon samme år.

–Nei, nå går jeg bare for å kose meg, bedyret han.

På Instagram la Carl Fredrik ut følgende beskrivelse etter rennet:

13 år siden forrige skirenn og 3 måneder med skiturer trigget meg til å sjekke status og se hva jeg kunne klare å gå på over fjellet. SkøyteBirken ble en av de råeste dagene noensinne over fjellet. Konklusjonen og resultatet ble langt over forventning – 2:25:05 og 2.plass. Jeg nøt hver meter og smilte om kapp med solen underveis til venner og bekjente.

Uansett kunne et av Norges sprekeste samboerpar feire ikke bare en, men to andreplasser på hytten på Rømåsen på Sjusjøen etterpå!

Stilstudie av Ole Jørgen Bruvoll, Axel Jutterstrøm og Andreas Nygaard.
Eirik Sverdrup Augdal, Norgesmesteren på 50 km i fjor, ble nummer 4 i mål, på samme sekund som de tre på pallen, 2:20:15.
Magnus Vesterheim ble beste løper fra Team Aker Daehlie, med 10.plass på 2:21:32.
Sluggeren Runar Skaug Mathisen var den eneste i tetgruppen fra Lager 157 Ski Team, laget som tok dobbeltseier i Vasaloppet. Mathisen ble nummer 8 på 2:21:27. I rygg Johan Tjelle, som endte på plassen bak Mathisen i mål også, på samme tid.
Merittert duo. To av fjorårets aller beste i langløpssirkuset. Torleif Syrstad vant da Vasaloppet, mens Kasper Stadaas mistet den gule trøyen i det aller siste rennet til klubbkameraten Johan Hoel. De to byttet rekkefølge i mål på 11. og 12.plass.
Hanna Lodin fra Team Engcon fyller på med litt drikke. Hun ble nummer 7 i mål på 2:49:08.
Lav sekk. Svært mange av løperne i Birken benytter en slik type med «lav sekk» fra Coxa. Eliteløper eller ei, alle må ha sekk på minimum 3,5 kg under hele rennet, og det er også knallharde krav til innholdet i sekken. Petter Northug fikk faktisk en tilleggsstraff på 15 minutter fordi han ikke hadde vindtett jakke i sekken, selv om vekten var riktig. At dette straffes som uforsvarlig, mens Frank Løke får lov til å gå i shorts (eller var det bare i trusa?) og baris over fjellet, er en helt annen og ganske uforståelig sak.
Jenny Larsson fra Lager 157 Ski Team viste seg sterkest av disse to. Hun ble nummer 5 i mål på 2:49:06, mens Hedda Baangman endte på 9.plass på 2:51:34.


Resultater Birkebeinerrennet 2025

Se alle tidligere reportasjer fra Birken

Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.